sumesuzivot
Spol
Ženski
Boja avatara
55AD53
Banovan
Ne
Registrovan
03.01.2024.
Komentari
292
Komentari korisnika
Sjetite se ko hoe kod nas obnavljati prugu Doboj - Tuzla - Zvornik i zato, za 500 miliona eura, a u TK jo nema potene ceste.
Ruenjem Jugoslavije sruen nam je suverenitet, i napravljene su drave gdje se ni narod ni politiari nee nita pitati. Strane kompanije, zajedno sa stranim diplomatama i domaim korumpiranim politiarima, namjenili su BiH i Srbiji da postanu veliki europski rudnik sad kad je veina, posebno omladine, iselila. Potpuno unitene vode i ivotna sredina, a koncesione naknade i porezi na dobit su mizerni i drava ni narod od tih rudnika nee imati nita.
Ljudi napravili mali dernek u svojoj koloniji. Ko još obilježava i slavi rođendan tuđeg kralja/vladara? Nekad smo bili suverena zemlja.
Sram te bilo Nikšiću. Ti visoke šume u čijoj se blizini nalazi prašuma Trstionica i vodozaštitna zona koja služi kao izvor vode za preko 30 000 građana nazivaš šikarom.
Bravo. Pretvaraju nas u koloniju. Koncesiono polje u II i III vodozaštitnoj zoni. Sječa ogromne količine šume i uništenje prirode i biodiverziteta. Studije utjecaja na okoliš upitnog kvaliteta. Jedan od najisplativijih rudnika srebra na svijetu od kojeg građani neće imati ništa jer su koncesione naknade mizerne itd itd.
Otimanje sloboda i porobljavanje ljudi. Banke mogu prodavati svoje usluge, uzimati provizije, prodavati veće i skupčje pakete i na kraju čovjek nema izbora. Provizija zbog toga što novac leži na računu je 0.01%, a oni uzimaju 3-4% na tom novcu. Za početak omogućiti besplatan račun i transakcije kod državne banke, pa ko hoće da koristi privatne banke neka izvoli. Tehnologiju imamo, ali elitama to nije u interesu.
Ovo je najbolji primjer da smo kolonizirani i da etničke i nacionalne podjele strogo podržavaju strane zapadne zemlje koje se nazivaju demokratskim od samog početka. Meni nije neprijatelj ni Srbin ni Hrvat ni Bošnjak. Meni je prvi neprijatelj stranac zbog kojeg se čitav državni aparat korumpira, zbog kojeg mi se priroda i izvor vode uništava i zbog kojeg ni ja ni moji sugrađani nećemo imati nikakve koristi, dok on uzima profit iz najisplativijeg rudnika srebra na svijetu.
Imaju li to zeleno svjetlo što im je dao OHR na papiru? Ili je neko rekao "Ma samo vi." i namignuo. Prije usvajanja odluke OHR je poslao upozorenje da usvajanje odluke može imati dalekosežne pravne posljedice. Kakav čovjek moraš biti da štetne odluke po državu pravdaš strancima? Zbog projekta Vareš u Kakanju se već traži alternativni izvor gradske vode iako nijedna studija za rudnik ne tvrdi da će postojeći biti uništen. Hvala svima.
Jašta. To ni ovi u FBiH ne vjeruju. Zato su donijeli odluku o privremenoj prenamjeni šumskog zemljišta u građevinsko bez da se pita Pravobranilaštvo BiH i dali stranoj kompaniji da pravi jedan od najisplativijih rudnika srebra na svijetu, ako ne i najisplativiji, od čega država neće imati skoro ništa, bez obzira na ekološke posljedice. Nadam se da će Ustavni sud BiH tu odluku vlade FBiH poništiti.
Zaštitite Majevicu i bavite se voćarstvom, pčelarstvom i seoskim turizmom. Od rudnika nema ništa, nije ovo više socijalizam pa da sve svi nakače na zaradu. Pored uništenja prirode, koncesione naknade su takve da nećete od toga imati apsolutno ništa. Pogledajte Vareš. U Loparama se planira površinski kop i eksploatacija kroz 65 godina, a blizu Tuzla i Bijeljina od većih centara.