magazin
0

Započelo karnevalsko ludilo u Rio de Janeiru

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Muškarci obučeni kao redovnice u petak navečer su se polijevali pivom i plesali uz magične zvuke sambe na kamenom popločanim ulicama Rio de Janeira, čime je označen početak tradicionalnog petodnevnog karnevalskog ludila u glavnom gradu Brazila.

Najzanimljiviji dio karnevala, koji se svake godine tradicionalno održava u Rio de Janeiru, očekuje se u večernjim satima u nedjelju i ponedjeljak, kada će 12 najboljih gradskih škola sambe, zajedno sa stotinama bubnjara, hiljadama plesača i otprilike 12 masivnih paradnih platformi, prirediti pravi spektakl na Sambadromeu za 88.500 gledatelja.

Do ovog svečanog dijela festivala, ulične karnevalske grupe poznate kao "blocos" vladat će ulicama glavnog grada Brazila. U petak kasno navečer 80 bubnjara, obučenih u simpatične uniforme roze i zelene boje, prepavilo je gradsko naselje Lapa, a iza njih je sambu plesala grupa gotovo potpuno nagih žena..

[SLIKA]1[/SLIKA] Za razliku od formalnog i napetog takmičenja na Sambadromeu, sve je moguće sa "blocosima", koji postaju sve popularniji budući da im se obožavatelji karnevala uvijek mogu pridružiti.

Pojedini blocosi se čak žale kako njihov nastup često ometaju gomile gledatelja, jer se od njih ne čuje muzika i parada se usporava, pa su odlučili vrijeme i lokaciju parade držati kao tajnu, piše Reuters.

Cordao de Bola Preta, jedna od najtradicionalnijih bloco karnevalskih grupa, očekuje dolazak oko 600.000 ljudi na njihovu paradu u subotu, nakon što ih se prošle godine pojavilo oko 400.000.

Za neke, ovo ludilo je prevelik zalogaj, te mnogi stanovnici Rio de Janeira bježe iz grada prije početka karnevala. Čak je i gradonačelnik ovog grada Cesar Maia zvanično otvorio karneval već u utorak, kada su se rijetki zabavljali, kako bi mogao otići na odmor u Francusku.