Manchester
0

Zubar odbijao liječiti žene bez hidžaba

Sarajevo-x.com
Stomatologu iz Manchestera prijeti kazna zbog zloupotrebe položaja nakon što je ženske pacijentice tjerao da nose hidžab dok ih on liječi.

Britanski mediji u četvrtak prenose vijest o stomatologu Omeru Buttu koji je zbog vjerskih ubjeđenja odbijao u ordinaciju primiti pacijentice koje nisu odjevene po islamskim pravilima čak i kad su one trpile veliku bol.

Generalno vijeće stomatologa Velike Britanije (GDC) primilo je žalbe pacijenata koje je Butt odbio tretirati jer se nisu htjele pokriti, te je odlučilo reagovati.

GDC smatra da je Omar Butt zloupotrijebio položaj tako što je vjeru stavio ispred profesije, te da je profesiju iskoristio za nedozvoljena vjerska ubjeđivanja.

Ono nije prvi put da je ovo vijeće moralo regairati zbog Butta, s obzirom da je 2007. godine optužen za diskriminaciju pacijentice koju je također odbio primiti jer nije nosila hidžab. Isto tako, Butt je odbijao primiti i muškarce koji nose zlatni nakit jer po islamu muškarci ne bi smjeli nositi svilu ni zlatni nakit.

Omar Butt je stariji brat bivšeg islamskog ekstremiste Hassana Butta koji je za sebe tvrdio da je u prošlosti bio zaslužan 'za regrutovanje stotina Britanaca u al Quaidu'.