Zbog opasne pandemije
122

Zoološki vrt u Holandiji predstavio mladunčad polarnog medvjeda, ali bez gledatelja

DP
Zbog pandemije koronavirusa javnost je mogla samo putem videosnimaka vidjeti medvjedicu i njenu mladunčad koji su napokon napustili jazbinu.

Mladunčad polarnog medvjeda prvi put su izašla izvan jazbine u zoološkom vrtu u Holandiji, ali tome niko nije mogao prisustvovati jer je park zatvoren zbog koronavirusa, piše People.

I dok zoološki vrtovi privremeno zatvaraju svoja vrata za javnost tokom pandemije koronavirusa (kao i restorani, arene i druga javna mjesta širom svijeta), holandski Ouwehands Zoo u Rhenenu predstavio je svoje tri i pol mjeseca stare polarne medvjede, bez ikakvih gledatelja.

Kako se može vidjeti na snimkama koje je zoološki vrt objavio, dvije bebe polarnog medvjeda prvi put su izišle iz majčine jazbine, u kojoj je mračno i zvučno izolirano. Držeći se blizu svoje majke, medvjedići su se, u srijedu, počeli prilagođavati svom novom terenu.

"Živimo u bizarnom vremenu u kojem je koronavirus zahvatio cijelu planetu i svima nam se savjetuje da ostanemo u svojim domovima. U međuvremenu, život u zoološkom vrtu je uobičajen. Životinje se bude, drveće lista, a bezbrižni blizanci, polarni medvjedi, prvi su put pokazali svoje nosiće van", napisali su u objavi iz zoološkog vrta.

Ženka polarnog medvjeda je 27. novembra, Freedom, rodila blizance čiji spolovi još uvijek nisu poznati. Kada spolovi budu poznati, zaposlenici u zoološkom vrtu već imaju spremne opcije za njihova imena: Yuka i Atlas za dječake i Yura i Nova za djevojčice.

Zoološki vrt, koji će biti zatvoren barem do 6. aprila, trenutno ima pet polarnih medvjeda, a tri su odrasle sve ženke i obuhvaćaju tri generacije.

Kako bi svojim životinjama omogućili prisutnost u javnosti, nekoliko je zooloških vrtova omogućilo ljudima da putem interneta, od kuće gledaju njihove životinje, dok prakticiraju društveno distanciranje.

Recimo, zoološki vrt u Cincinnatiju svakodnevno organizuje gostovanje u Home Safari Facebook Lives u kojima predstavljaju po jednu od svojih životinja i nude zabavne, edukativne aktivnosti onima koji su u kućama. U prvom video druženju, u ponedjeljak, predstavili su jednog od svojih najpoznatijih stanovnika, nilskog konja, Fionu.