Ilegalno držani u stanu
33

Zoološki vrt Schönbrunn postao privremeni smještaj za dva mala tigra

D. B.
Tigrići nazvani Sangha i Kumal, koji su početkom augusta ilagalno držani u jednom privatnom stanu u Hainburg-u (Donja Austrija), već sedam dana su stanovnici bečkog zoološkog vrta Schönbrunn.

Na poziv ustanova za zaštitu životinja najstariji zoološki vrt na svijetu je odmah reagovao i ponudio privremeni smještaj za dva mala tigra.

Naime, tridesetčetverogodišnja Slovakinja je bebe tigrova uzela iz cirkusa u Slovačkoj, jer ih je navodno majka odbacila. Mladi tigrovi su bili stari svega par dana i oči su im još uvijek bile zatvorene kada su ilegalno uvezeni u Austriju i smješteni u kadu sa toplotnom lampom. Pokrenut je krivični postupak protiv Slovakinje, koja tvrdi da ima veliko iskustvo u uzgoju divljih mačaka i smatra da je reakcija austrijskih službi za zaštitu životinja pretjerana. U Austriji je držanje divljih mačaka u privatnim stanovima zakonom zabranjeno, a prilikom istrage slučaja će se uzeti u obzir i činjenica da šverc bebama tigrova donosi čitavo bogatstvo na crnom tržištu.

Mladunci se trenutno nalaze u zoološkom vrtu Schönbrunn i većinu vremena provode spavajući. Oči su im i dalje zatvorene, ali se polako počinju otvarati. U ordinaciji zoološkog vrta se redovno kontroliše njihova težina i svi nalazi su im zasad uredni. Uzgoj tigrića je posao od 24 sata, jer se mladunci tigrova moraju hraniti svaka dva do tri sata specijalnim mlijekom. Tigrovi su od nosnog do repnog vrha dugački 62 centimetra, a kada im se nešto ne sviđa, postanu jako glasni.

Razvoj krivičnog postupka i službe za zaštitu životinja će odlučiti o tome koliko dugo će mali tigrovi boraviti u zoološkom vrtu Schönbrunn.