{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Znate li zašto su avioni bijele boje?

26.12.2017. u 12:46
89
40
Znate li zašto su avioni bijele boje?
89
Znate li zašto su avioni bijele boje?
Većina aviona je obojena u bijelu boju, a za to postoji nekoliko važnih razloga.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema informacijama Međunarodne asocijacije za zračni transport (IATA), tokom prošle godine je obavljeno 3,77 milijardi letova. Ove brojke pokazuju da je broj letova udvostručen u odnosu na period prije 12 godina te da iznosi polovinu od svjetske populacije.

Kako bi ispunili rastuću potražnju, proizvođači aviona su napravili veće letjelice poput dvospratnog Airbusa A380 i Boeinga 787 Dreamliner. Većina aviona su bijele boje, a mnogi ne znaju zbog čega.

Baš kao što je slučaj s bijelim majicama, bijela boja ima termalnu prednost koja se koristi i za avione. Bijela boja reflektuje sunčevu svjetlost i gotovo svu svjetlost koja pada na njega, dok druge boje absorbuju određenu količinu svjetlosti. Bijela boja sprečava pregrijavanje aviona, a zbog nje se on i lakše hladi nakon leta.

Postoje i sigurnosni razlozi, jer je na bijelim avionima lako uočiti pukotine i udubljenja. Bijela boja je korisna jer se lako uočavaju korozija i curenja.

Također, bijela boja je bolja i vizuelno, jer se može uočiti i u vodi u slučaju nesreća. Vremenom tamnije boje izblijede zbog atmosferskih uvjeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: