Dva razloga
46

Znate li zašto sjedišta u javnom prijevozu uglavnom imaju sličan uzorak tkanine?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Sjedišta u javnom prijevozu uglavnom imaju sličan uzorak tkanine, ali to nije slučajno. Naime, asimetrični oblici u šarenim bojama na tamnoplavoj ili sivoj podlozi s razlogom su izabrani kao dio dizajn javnog prijevoza.

Uzorak tkanine razlikuje se u javnom prijevozu širom svijeta, a neki mogu prikazivati i kome je namijenjeno sjedište kako bi se trudnicama, osobama s invaliditetom ili starijim osobama olakšalo kretanje.

No, pravi razlog zašto imaju neobičan dizajn tkanine se krije u tome što sjedišta tako izgledaju čišće nego da su u svjetlijoj ili samo jednoj boji.

Budući da velik broj ljudi svakodnevno koristi javni prijevoz, sjedišta je teže održavati. Portal IFLSCIENCE navodi da se ovdje koristi princip kao i kod slučaja da ćete radije izbjeći bijelu košulju kada želite jesti bolonjez. Ukratko, ovi uzorci otežavaju uočavanje mrlja.

Inače, naziv za ovu prepoznatljivu tkaninu je "moquette".

"Dolazi od francuske riječi za tepih, moquette su vidjeli i na njemu sjedili milioni putnika u autobusima, vozovima, tramvajima i trolejbusima više od 100 godina" objasnili su iz London Transport Museuma.

Oni su naveli da je proizveden na tkalačkim stanovima koristeći takozvanu Jacquard tehniku tkanja, koja se obično sastoji od 85 posto vune pomiješane s 15 posto najlona.

"Moquette je odabran za javni prijevoz iz dva razloga. Prvo, zato što je izdržljiv. Drugo, jer njegova boja i uzorci prikrivaju znakove prljavštine, istrošenosti. Povrh toga, ovaj moquette je imao prednost jer ga je bilo jednostavno i jeftino za masovnu proizvodnju", istakli su.