Putovanje u prošlost
9

Znate li ko su zvijezde bh. muzičke i plesne scene na fotografiji?

I. S.
Foto: Twitter/nermintulic
Foto: Twitter/nermintulic
Možete li prepoznati zvijezde bosanskohercegovačke muzičke i plesne scene na fotografiji?

RIječ je o legendarnom Kemalu Montenu i Gordani Magaš. Kemal je muzičku karijeru počeo u drugoj polovini 1960-ih godina nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" s vlastitom pjesmom "Lidija". Tom festivalu ostao je trajno vjeran, tu su i nastale neke od Keminih najpoznatijih pjesama posvećenih BiH i Sarajevu, poput pjesama "Zemljo moja" i "Sarajevo ljubavi moja".

Kemal je bio nepopravljivi romantičar koji je u svojim pjesmama originalno objedinio elemente sevdalinke i italijanske kancone. Volio je festivale pa je rado godinama nastupao i na Splitskom festivalu, Opatijskom festivalu te Zagrebfestu.

Izdao je 14 albuma, ali i veliki broj pojedinačnih hitova. Bio je poznat i po brojnim duetima. Za svoj doprinos gradu Sarajevu dobio je i prestižnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Nažalost, napustio nas je 2015. godine.

Gordana Magaš je 1953. godine postala članica Baleta Pionirskog pozorišta. Ansamblu Narodnog pozorišta Sarajevo pridružila se 1966. godine. Ostvarila je značajne uloge u baletima "Licitarsko srce", "Žizela", "Ofelija", "Labudovo jezero" i mnogim drugim.

Ona se smatra začetnicom modernog plesa u Bosni i Hercegovini te je sa svojom plesnom grupom smišljala koreografije za televizijske kuće u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Podgorici.

Bila je i koreografkinja za izbor Miss Jugoslavije. Učestvovala je u snimanju brojnih spotova, serija, emisija i filmovima. Predaje ples na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.