Mladost u Bijeloj kući
132

Znate li ko su najmlađi predsjednici Sjedinjenih Američkih Država

L. K.
Theodore Roosevelt (Foto: Shutterstock)
Theodore Roosevelt (Foto: Shutterstock)
U posljednje dvije utrke za američkog predsjednika učestvovali su uglavnom kandidati stariji od 60 godina. Međutim, znate li ko su najmlađi predsjednici u historiji Sjedinjenih Američkih Država?

Trenutni američki predsjednik Joe Biden na ovoj je poziciji tek nekoliko mjeseci, a njegov rival Donald Trump već je najavio da će se 2024. ponovo kandidovati za predsjedničku fotelju.

S obzirom na to da Trump sada ima 75 godina, to znači da će se ponovo kandidovati kada bude imao 78. Ukoliko za tri godine održi obećanje, postat će jedan od najstarijih kandidata za predsjednika u historiji SAD-a, bit će odmah pored Bidena koji je na inauguraciji imao 78 godina.

No pogledajmo situaciju iz druge perspektive. Minimalan broj godina koji potencijalni kandidat za američkog predsjednika mora imati jeste 35. Mora biti rođen u nekoj od saveznih država i živjeti u njoj više od 14 godina.

Prema zvaničnim podacima, najmlađi američki predsjednik je Theodore Roosevelt. Imao je 42 godine kada je dobio poziciju potpredsjednika SAD-a, a iste godine je postao predsjednik nakon što je ubijen William McKinley.

John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy Onassis (Foto: Abbie Rowe)
John F. Kennedy i Jacqueline Kennedy Onassis (Foto: Abbie Rowe)

John F. Kennedy imao je godinu više, odnosno 43 godine, u momentu kada je proglašen predsjednikom SAD-a. Bilo je to u novembru 1960. godine. Poginuo je nedugo nakon što je počeo spremati kampanju za nove izbore. Ubijen je u atentatu koji se dogodio 22. novembra 1963. godine.

Treći na ovoj listi je Bill Clinton, koji je poziciju predsjednika preuzeo kada je imao 46 godina. Odradio je dva predsjednička mandata od 1993. do 2001. godine i još uvijek živi u SAD-u sa suprugom Hillary Clinton, koja je 2016. učestvovala u utrci za predsjedničku fotelju.

Interesantno, četvrti na ovom spisku je Ulysses S. Grant, koji je također imao 46 godina kada je postao predsjednik SAD-a. Osim toga, i on je na ovoj poziciji proveo dva mandata.

Barack Obama zauzima peto mjesto kao čovjek koji je u svojoj 47. godini uspio pobijediti u utrci za američkog predsjednika. Kao i Clinton i Ulysses, na ovoj poziciji je odradio dva mandata (2008-2016) i zatim ju je predao Donaldu Trumpu.

Barack Obama (Foto: Shutterstock)
Barack Obama (Foto: Shutterstock)

Grover Cleveland imao je isto godina kao i Obama kada je postao predsjednik SAD-a, a na ovoj poziciji je ostao samo jedan mandat (1893-1897). Samo godinu dana stariji od njega bio je Franklin Pierce, koji je odabran za 14. predsjednika SAD-a u svojoj 47. godini. Na ovoj poziciji je ostao jedan mandat (1853-1857).

Imenjaci James Garfield i James K. Polk su obojica postali predsjednici u 49. godini. Garfieldov mandat je drugi najkraći u historiji SAD-a, bio je američki predsjednik samo šest mjeseci i 15 dana. On je drugi američki predsjednik koji je ubijen u atentatu (preminuo 19. septembra 1881. godine). S druge strane, Polk je bio na čelu SAD-a od 1845. do 1849. godine.

Posljednji na listi najmlađih predsjednika Millard Fillmore. SAD je vodio ukupno tri godine (1850-1853) i bio je njen 13. predsjednik.