Za ljubitelje karti
3

Znate li kako se igra DOS? Ovo su pravila za drugu verziju popularnog UNA

N. C.
Većini ljudi poznata je kartašks igra UNO, a znate li da postoji nastavak ove igre pod nazivom DOS? Druga verzija popularne društvene igre sigurno će vas zabaviti jednako kao i njena prethodna verzija.

Kompanija Mattel lansirala je DOS početkom 2018. godine predstavljajući tako prilično zanimljivu kartašku igra. Ipak, vrijedi naglasiti da postoji vrlo malo sličnosti između igara UNO i DOS.

Igru DOS mogu igrati od dva do četiri igrača, što je znatno manje nego za UNO. DOS ima 108 karata, koje se sastoje od 96 brojeva u boji (crvena/plava/zelena/žuta) i 12 Wild DOS karata.

Svaka boja ima po tri karte brojeva jedan, tri, četiri i pet te po dvije karte brojeva šest, sedam, osam, devet i deset. Postoje i dvije Wild karte za svaku od četiri boje. Osim toga, ne postoji kartica broj dva za svaku boju, ali umjesto toga, dvije su zamijenjene kartama Wild DOS.

Kada igraču u rukama ostanu dvije karte kaže 'dos' (Foto: Mashable)
Kada igraču u rukama ostanu dvije karte kaže 'dos' (Foto: Mashable)

Cilj kartaške igre DOS je odbaciti sve karte u jednoj ruci prije nego što to bilo ko drugi učini (i zaraditi bodove od karata koje su i dalje ostale u rukama drugog igrača). Kao i u igri UNO, svoje karte morate odbaciti podudaranjem karata na hrpi, ali u igri DOS podudaranje karti moguće je samo po broju.

Brojevi se prvo moraju uskladiti, a zatim se bilježi samo boja. Boje zarađuju samo bonus koji se naziva Color Match Bonus. Prvi igrač koji postigne rezultat od 200 poena je pobjednik u igri.

Pored numerisanih karata, DOS ima i posebne Wild karte, ali one se razlikuju od onih u prvoj verziji ove društvene igre. Wild karte su obojene i mogu predstavljati bilo koji broj. Također, i Wild DOS karte mogu zamijeniti bilo koju boju.

(Foto: Mashable)
(Foto: Mashable)

Karte broja dva u DOS-u su predstavljene Wild DOS kartama, koje mogu zauzeti bilo koju boju onako kako igrač smatra da je potrebno. Ako se karta Wild DOS izvuče iz hrpe, igrač čiji je red da igra može odlučiti koje boje treba odigrati.

Wild DOS karta može predstavljati bilo koji broj za svoju boju. Ona se može koristiti za zamjenu bilo kojeg broja od jedan do deset, kako igrač, čiji je trenutni red da igra, smatra prikladnim. Ako se Wild DOS karta izvuče, igrač čiji je red da igra može odlučiti koji bi to broj trebao biti.

Jedna velika razlika je da kad igraču u rukama ostanu dvije karte kaže "dos", a ne kao ranije jedna karta i izgovaranje riječi "uno". U centar se nakon dijeljenja stavljaju dvije umjesto jedne karte.