{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zimbabve pustio u opticaj novčanicu od pola milijarde

F
FENA
12.12.2008. u 21:01
0
8
Zimbabve pustio u opticaj novčanicu od pola milijarde
0
Zimbabve pustio u opticaj novčanicu od pola milijarde
Foto: Reuters
Centralna banka Zimbabvea predstavila je u petak novu novčanicu od 500 miliona zimbabveanskih dolara, što trenutno vrijedi oko osam američkih dolara.
Vrijednost te banknote je dovoljna da se kupi samo osam hljebova, a njeno puštanje u opticaj treba olakšati život običnim ljudima koji su prinuđeni da u kupovinu idu s velikim torbama punim novca, objavljeno je na internetskoj stranici finmarket.ru.

Zimbabve, nekada prosperitetna republika u južnoj Africi, ne prestaje da se bori s hiperinflacijom koja je dostigla 231 milion procenata na godišnjem nivou.

U posljednjih godinu dana zemlja se suočava s hroničnim nedostatkom gotovine, pa njena centralna banka stalno pušta u opticaj nove novčanice, kao mjeru za obuzdavanje rastuće inflacije.

Privreda Zimbabvea trenutno bilježi najbrži pad u svijetu, uz nivo nezaposlenosti oko 80 posto. Milioni stanovnika su već postali izbjeglice, a zemlja je na ivici humanitarne katastrofe.
Redovi za nabavku namirnica i lijekova se formiraju još tokom noći, a katastrofalnu ekonomsku situaciju otežava i epidemija kolere koja je već odnijela stotine ljudskih života.

Stručnjaci procjenjuju, prenosi Tanjug, da pri takvom tempu inflacije nije daleko dan kada će se pojaviti i novčanica od milijardu zimbabveanskih dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: