Zanimljivosti
2

Ženska odjeća, knjige, nakit: Koje stvari ljudi najčešće kupuju na internetu?

Klix.ba
Ilustracija/Foto: Klix.ba
Ilustracija/Foto: Klix.ba
Institut Statistic Brain proveo je istraživanje i sastavio listu stvari koje se najčešće kupuju na internetu i među kojima vlada najveća potražnja.

Online trgovine posljednjih godina rastu velikom brzinom, pa tako poznate kompanije za e-prodaju kao što su Amazon, eBay, Alibaba i drugi godišnje zarađuju po nekoliko desetina milijardi dolara.

Na internetu, inače, možete pronaći i kupiti najrazličitije proizvode, od najstarijih antikviteta do modernih elektronskih uređaja. Međutim, kako se navodi u ovom istraživanju, umnogome se razlikuje potražnja proizvoda u trgovinama i online putem.

Naprimjer, na Amazonu najpopularnije kategorije obuhvataju elektronsku opremu, video-igrice i knjige, dok se na eBayu najviše traže specijalizirani proizvodi i proizvodi raznih tehnologija.

Statistika pokazuje da najveći udio u online prometu ima ženska odjeća. Nakon garderobe za ljepši spol, najtraženiji proizvod su knjige, zatim hardweri i softweri i odjevni predmeti za sve tipove i uzraste. Popularne su i video-igrice, igračke, proizvodi za ljepotu i zdravlje, nakit, kancelarijski pribor, kućna dekoracija, sportska oprema, kao i raznorazna obuća.

Na kraju liste koju je objavio Institut za istraživanje Statistic Brain nalaze se mali kućni aparati, alati i pribor za baštovanstvo, kao i različiti prijedlozi poklona.