Istraživanje pokazalo
24

Žene žele manje plate od muškaraca

Klix.ba
Britanski The Telegraph objavio je istraživanje koje je pokazalo kako mlade žene žele zarađivati manje novca od muškaraca u svojoj karijeri. Da li to žene čini manje ambicioznim u odnosu na muškarce?

Anketirano je više od 1.000 mladih žena i muškaraca o tome koliko se nadaju da će zarađivati tokom svoje karijere.

Oko 16 posto žena reklo je da želi zaraditi više od 125.000 eura godišnje, dok je svaki peti muškarac rekao kako se nada tom iznosu.

Na drugoj strani skale, 16 posto žena je reklo kako se nada da će zarađivati 37.500 eura godišnje bez planova da dodatno zarade, dok je kod muškaraca taj procenat iznosio 12 posto.

U istoj anketi u kojoj su učestvovale osobe od 18 do 35 godina, nekolicina mladih žena je rekla kako žele postati direktorice ili pokrenuti vlasitit biznis, za razliku od muškaraca. Njih 22 posto želi pokrenutio vlasitit biznis, a šest posto bih ih željelo postati direktor neke firme.

"Anketa je pokazala kako žene i muškarci imaju različite želje u pogledu karijera. Ovi podaci nam govore da moramo učiniti više i ohrabriti žene da napreduju u karijeru te im ponuditi bolja radna mjesta", rekao je Andrew Hunter, suosnivač Adzune, organizacije koja je radila istraživanje.