Istraživanje
0

Žene u toku života prepeglaju dužinu od šest maratona

Sarajevo-x.com
U toku životnog vijeka žene u prosjeku prepeglaju 346 kilometara materijala, a muškarci tek nešto više od 117, pokazali su statistički podaci.

To je ekvivalentno dužini šest maratona odnosno dva cijela dana peglanja svake godine, piše Daily Mail.

Studija je obuhvatala 3.500 odraslih, od čega je 45 posto muškaraca preskakalo ovaj posao nadajući se da će neko drugi to uraditi za njih. Četvrtina njih je priznala da im odjeću još uvijek peglaju majke.

Anketa je pokazala i to da ljudi u prosjeku popeglaju 20 komada odjeće sedmično, uključujući i dvoje pantalona, 15 majica i donje i gornje rublje.

Glasnogovornik Tefala, kompanije koja je provela studiju, izjavio je: "Zanimljivo je znati koliko peglamo u toku života. Ali je takođe vrijeme za zabušante da počnu raditi svoj dio posla."

"Koliko dugo peglamo i kako naša odjeća izgleda veoma je važno za prvi utisak koji neko stekne o nama," nastavio je on.

Najbolje vrijeme za peglanje je, tvrde istraživači, oko 3 sata popodne. Pojedinci kažu da im je peglanje neka vrsta terapije za smirivanje. Petina ispitanika izjavila je da uživa u peglanju, te da ovu aktivnost koriste kao izgovor kako ne bi morali čuvati djecu ili biti uz partnera.

Ipak, više od polovine njih priznalo je da su barem jednom u životu uništili neki komad odjeće zbog nerazvijenih vještina peglanja.