Zanimljivosti
93

Žene u Mauritaniji tove kako bi mogle pronaći muža

Klix.ba
Vjerovanje da su samo debele žene lijepe prouzrokovalo je krizu pretilosti u Mauritaniji, zemlji u kojoj su žene primorane da se debljaju kako bi našle bračnog partnera.

U zemlji koja se nalazi između Zapadne Sahare i Senegala žene se ohrabruju da nagomilaju što više suvišnih kilograma još od najranije dobi kako bi se smatrale atraktivnima. Biti debela je poželjno, to je znak bogatstva i prestiža u zemlji koja se bori sa nedostatkom hrane.

Stoga su žene primorane da uzimaju tablete koje nisu za ljudsku upotrebu. Američki novinar Thomas Morton istraživao je ovaj kulturološki problem. No, njegov zadatak nije bio samo da posmatra šta se dešava, već i da konzumira hranu mauritanskih žena i opasne dodatke prehrani.

U dokumentarcu prikazanom na kanalu HBO prikazano je kako su djevojčice primorane da se počnu debljati od osme godine. Kada dostignu godine za udaju, šalju se u kampove za debljanje u pustinji, gdje svakodnevno unose 15.000 kalorija.

Za doručak obično jedu mrvice hljeba natopljene maslinovim uljem i piju kamilje mlijeko. Hranjenje ne staje tokom cijelog dana, a na meniju su kozije meso, smokve, kuskus, tjestenina...

Morton je otkrio da mnoge djevojke to smatraju mučenjem, no roditelji su neumoljivi. Američki novinar se nakon samo dva dana na ovakvom režimu prehrane ugojio šest kilograma, a sve vrijeme je osjećao nadutost i mučninu.

Vjerovatno zbog sličnih problema, žene u Mauritaniji pribjegavaju drugim metodama debljanja, koje ne opterećuju njihov želudac, ali su veome štetne za njihovo zdravlje.

"Tablete su tovljenje modernog doba. Žene uzimaju steroide i tablete sa životinjskim hormonima koje nisu namijenjene ljudima", rekla je jedna Mauritanka.

Osim što su opasne za zdravlje i mogu izazvati srčani zastoj i neplodnost, tablete uzrokuju neproporcionalno debljanje sa velikim stomakom, licem i grudima, a tankim rukama i nogama.

"Žene koje se tako debljaju izgledaju kao tuljani, a ne kao ljudska bića", kaže Mauritanka.

Jedno istraživanje je pokazalo da više od 30 posto žena u Mauritaniji i 29 posto muškaraca snažno podržavaju praksu prisilnog hranjenja, koja se u bliskoj budućnosti neće značajnije promijeniti.