Zanimljivosti
40

Žene u Indoneziji moraju položiti "test djevičanstva" prije prijema u vojsku

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Indonežanke koje su zainteresovane za karijeru u oružanim snagama, prema zakonima ove države moraju imati najmanje 18 godina, biti fizički i mentalno zdrave, a jedan od bitnijih uslova jeste da nikada nisu stupale u spolni odnos.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su naveli kako ne postoji nikakva naučna podloga za obavljanje tzv. testova djevičanstva, poznatih još i kao "test dva prsta".

Naime, tokom testa djevojke se moraju skinuti gole, a ispitivač potom stavlja dva prsta u njihove spolne organe kako bi provjerio da li je himen i dalje netaknut. Cilj testa je utvrditi da li su kandidatkinje ranije imale spolne odnose.

Ovaj čin osudile su i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava kao što je Human Rights Watch.

Naime, u pojedinim dijelovima zemlje bilo je pokušaja da se slična praksa uvede i u školama, u kojim djevojke ne bi mogle maturirati ukoliko padnu test.

General indonezijske vojske Gen Fuad Basya tvrdi da je u pitanju nacionalna sigurnost.

"Da nije ovako, vojsci bi pristupile mnoge individue s lošim navikama. Žene, a pogotovo muškarci, se ne bi mogli skoncentrisati na posao, tako da bi sigurnost cijele nacije bila ugrožena. Dobra vojska je ogledalo dobre zemlje", rekao je Basya.