{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene u Indoneziji moraju položiti "test djevičanstva" prije prijema u vojsku

26.10.2015. u 21:50
40
60
Žene u Indoneziji moraju položiti "test djevičanstva" prije prijema u vojsku
40
Žene u Indoneziji moraju položiti "test djevičanstva" prije prijema u vojsku
Foto: AFP
Indonežanke koje su zainteresovane za karijeru u oružanim snagama, prema zakonima ove države moraju imati najmanje 18 godina, biti fizički i mentalno zdrave, a jedan od bitnijih uslova jeste da nikada nisu stupale u spolni odnos.
Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su naveli kako ne postoji nikakva naučna podloga za obavljanje tzv. testova djevičanstva, poznatih još i kao "test dva prsta".

Naime, tokom testa djevojke se moraju skinuti gole, a ispitivač potom stavlja dva prsta u njihove spolne organe kako bi provjerio da li je himen i dalje netaknut. Cilj testa je utvrditi da li su kandidatkinje ranije imale spolne odnose.

Ovaj čin osudile su i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava kao što je Human Rights Watch.

Naime, u pojedinim dijelovima zemlje bilo je pokušaja da se slična praksa uvede i u školama, u kojim djevojke ne bi mogle maturirati ukoliko padnu test.

General indonezijske vojske Gen Fuad Basya tvrdi da je u pitanju nacionalna sigurnost.

"Da nije ovako, vojsci bi pristupile mnoge individue s lošim navikama. Žene, a pogotovo muškarci, se ne bi mogli skoncentrisati na posao, tako da bi sigurnost cijele nacije bila ugrožena. Dobra vojska je ogledalo dobre zemlje", rekao je Basya.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: