Analiza o korištenu mobitela
21

Žene pozivaju svoje muževe češće nego bilo koju drugu osobu

SRNA
Analiza podataka o korištenju mobilnih telefona pokazala je da žene pozivaju svoje muževe češće nego bilo koju drugu osobu.

Ova situacija postepeno se mijenja do vremena kada su njihove kćerke dovoljno stare da dobiju djecu, nakon čega kćerka postaje najvažnija osoba u ženinom životu. Rezultati studije objavljeni su u žurnalu Scientific Reports.

Analize pokazuju da muškarci pozivaju svoje supruge najčešće u prvih sedam godina veze, nakon čega se njihov fokus pomjera na prijatelje.

Rezultati su proistekli iz proučavanja SMS poruka sa mobilnih teelfona tri miliona ljudi.

Jedan od autora istraživanja profesor Robin Danbar sa Univerziteta Oxford kaže da je studija pokazala da je vezivanje u parove mnogo važnije ženama, nego muškarcima.

"Ovo su prvi jaki dokazi da romantične odnose održavaju žene. One su te koje donose odluke i nakon što se jednom odluče, usmjere se na jadnička dok on ne popusti i ne preda se", rekao je Danbar BBC-u.

Podaci pokazuju da žene počinju da mijenjaju izbor najboljeg prijatelja otprilike u srednjim tridesetim godinama, te da do 45. godine nova najbolja prijateljica postaje žena iz mlađe generacije.
"Dešava se to da žena postepeno potiskuje starijeg muškarca sa pozicije najboljeg prijatelja, zove ga sve rjeđe i svu svoju pažnju usmjerava na svoje kćerke u trenutku kada će vjerovatno dobiti unuke", kaže profesor Danbar.

On smatra da podaci iz ovog antropološkog istraživanja sugerišu da se ljudsko društvo udaljava iz patrijarhata i kreće nazad u matrijarhat.

Istraživači su imali pristup podacima o životnom dobu i polu osoba koje su međusobno razimijenile tri milijarde poziva i poslale pola milijarde SMS poruka u periodu od sedam mjeseci.