Boobquake širom svijeta
0

Žene odgovorne za zemljotres na Tajvanu?

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Danas su žene diljem svijeta odjevene u majice s dubokim dekolteom protestvovale zbog izjave iranskog imama Hojatoleslama Kazema Sedighija kojom tvrdi kako su za zemljotrese odgovorne isključivo žene koje se neprimjereno oblače. No, može li biti da je imam bio u pravu? Zemljotres se zaista desio i to na Tajvanu, a jačina je bila 6,9 stepeni Richtreove skale.

Preko 200.000 žena diljem svijeta uključilo se u proteste koje je pokrenula Amerikanka Jennifer McCreight otvorivši na Facebooku grupu "Boobquake".

Ipak, organizatorica McCreight tvrdi kako se zemljotres na Tajvanu ne računa jer se dogodio prije zvaničnog početka protesta, s obzirom da se radi o drugoj vremenskoj zoni.

Srećom, potres na Tajvanu uzrokovao je manju materijalnu štetu, bez ljudskih žrtava, a McCreight je na svom blogu, kao i na Twitteru napisala da ukoliko se u sljedeća 24 sata dogode potresi slične jačine poput onog u Tajvanu onda se s pravom mogu kriviti žene koje se neprimjereno oblače.

Organizatorica protesta tvrdi i to kako je putem e-maila dobila veliku podršku iranskih žena, koje se prema tamošnjim zakonima moraju pokrivati od glave do pete.

Ipak, bilo je i onih koji su osudili ovakve proteste.

"Žene diljem svijeta to čine dobrovoljno. Nikoga nisam prisiljavala. Ako žene žele da se obuku provokativno imaju pravo na to. Reći da se neki muškarci ponašaju neprimjereno i kreću stranputicom zbog toga što se žene ne pokrivaju za mene nema smisla", istakla je Jennifer McCreight koja je na blogu postavila svoju fotografiju na kojoj je u crvenoj majici na bretele koja ističe njene grudi.

Proteste su podržale brojne žene diljem svijeta tako što su na ulicu izašle u majicama koje ističu njihove grudi, ili su pak na svoj Facebook profil postavile fotografiju na kojoj su u majicama s dubokim izrezom.

Lijepo vrijeme danas je na ulice izmamilo i Bosanke i Hercegovke, a na ulicama Sarajeva smo načinili i nekoliko fotografija naših sugrađaniki koje su namjerno ili ne podržale "Boobquake".