Zanimljivosti
24

Havajka s prezimenom od 35 slova uspjela promijeniti zakon

Klix.ba
Havajka koja ima prezime od 35 slova navela je vlasti ovog pacifičkog otoka da promijene službeni format lične karte jer njeno ogromno pezime nije moglo stati na nju.

Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele, koja je tradicionalno prezime dobila od muža, izjavila je da nikada ne bi razmatrala opciju skraćivanja prezimena te je uz pomoć medija izvršila pritisak na službenike da poduzmu nešto.

"Volim polinezijsku kulturu u kojoj sam se udala i volim svoje havajsko prezime. Čast ga je nositi", rekla je Janice.

Godinama je nosila dvije forme identifikacijskih dokumenata - vozačku dozvolu koja ima mjesta za samo 34 slova i zvaničnu havajsku ličnu kartu iz prošlosti u kojoj je bilo mjesta za svih 35 slova.

No, problem je nastao kada je Janice izvadila novu ličnu kartu kao i vozačku dozvolu. Zadnje slovo prezimena je nedostajalo, a imena nije bilo.

"Policijski službenik me je zaustavio i gledao u moju ličnu kartu i vozačku dozvolu te shvatio da mi nema imena. Rekla sam mu kako to nije moja krivica te da pokušavam to ispraviti. Kazao mi je 'Uvijek možete promijeniti vaše prezime u djevojačko'. To me je zaista povrijedilo", rekla je Janice koja je porijeklom iz New Yorka i koja je radila na Wall Streetu do 1991. godine.

Ogorčena, predstavila je svoj slučaj na televizijskoj stanici KHON-2 čime je izvršila pritisak na Ministarstvo saobraćaja Havaja.

U narednim danima vlasti, koje su joj ranije rekle kako bi im trebalo dvije godine da promijene odredbu zakona koja se tiče broja karaktera prezimena, odlučili su ubrzati taj proces.

"Razumijemo kako se osjeća i radimo na tome da popravimo situaciju. Do kraja ove godine trebali bismo imati nova ograničenja karaktera i sada će 40 slova za prvo i posljednje ime, 35 za srednje i pet za sufiks", rekla je glasnogovornica ministarstva Caroline Sluyter za AFP.