Šokantno
0

Žena izazvala samoubistvo djevojčice putem MySpacea

Sarajevo-x.com
Ženu iz Missourija, koja je navodno koristila lažni profil na Myspace-u kako bi zadirkivala djevojčicu koja je kasnije počinila samoubistvo, je osudila porota federalnog suda.

Četrdesetdevetogodišnja Lori Drew se navodno, putem neta, pretvarala da je dječak koji je sa trinaestogodišnjom Megan Meier održavao virtualnu vezu. Nakon što je veza okončana djevojčica se objesila.

Drew je negirala da je kreirala profil na web stranici za socijalno umrežavanje i da je slala poruku Meierovoj.

Ova žena se terezti na osnovu četiri tačke, od kojih svaka nosi maksimalnu petogodišnju zatvorsku kaznu.

Meier, mlada susjeda Drewove iz St Louisa, Missouri, oduzela si je život u oktobru 2006. godine.

Navodno je izvršila samoubistvo nakon što je primila nekoliko okrutnih poruka, uključujući poruku fiktivnog šesnaestogodišnjeg dječaka Josha Evansa, u kojoj je pisalo da bi svijet vjerovatno bio bolji bez nje.

Lori Drew terete optužnice za zavjeru i neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru u svrhu nanošenja emocionalnog stresa.

“Bilo koja odrasla osoba koja se koristi Internetom ili web stranicama za socijalno umrežavanje kako bi uznemirila drugu osobu, pogotovo mladu tinejdžerku, treba da shvati da takve radnje mogu izazvati ozbiljne posljedice”, izjavio je federalni tužilac Thomas O`Brien.

Dean Steward, odvjetnik koji zastupa Drewovu u ovom slučaju, je za Associated Press izjavio: “Kad su tužioci u St Louisu zatvorili slučaj, pomislili smo kako je jasno kako nikakvo krivično djelo nije bilo počinjeno”.

Web stranica za socijalno umrežavanje MySpace odgovorno tvrdi u svom saopštenju da ne tolerira ikakav vid malteretiranja putem Interneta i da u potpunosti sarađuje sa američkim pravosuđem.