Godine uzimaju danak
56

Zbog zdravstvenih poteškoća dužnosti kraljice Elizabete promijenjene prvi put nakon deceniju

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kraljica Elizabeta već je nekoliko mjeseci smanjila svoja javna pojavljivanja, a sada je promijenjen broj njenih službenih zadataka zbog problema s kretanjem.

Godišnji izvještaj monarhije, koji je objavljen zajedno s računima Sovereign Granta prošle sedmice, otkrio je da je opis kraljičine uloge kao šefa države promijenjen s 13 označenih tačaka na manje specifičan opis.

Uz to, one dužnosti koje ona "mora ispuniti" uklonjene su s liste, izvijestio je The Sunday Telegraph.

Buckinghamska palata nije komentirala ove navode, ali izvori priznaju da je došlo do malog ažuriranja dijela uloga.

Tihi potez, prva takva promjena u više od deset godina, prepoznaje kako su se stvari promijenile za 96-godišnju kraljicu, koja se nosi s problemima mobilnosti.

Na završetku svog platinastog jubileja u junu, kraljica je naglasila da će nastaviti služiti, ali to čini uz podršku svoje obitelji - nešto što ističu u palači.

Dok je odustajala od nekih od svojih najistaknutijih javnih uloga, drugi su uskočili na njeno mjesto. Najistaknutiji primjer bio je kada je princ Charles, uz podršku princa Williama, stajao umjesto nje na svečanom otvaranju parlamenta u maju.

Charles (73) također je predstavljao svoju majku na događajima Trooping the Color i Royal Ascot.

Charles, William i kraljičina jedina kći, princeza Anne, često je zamjenjuju na ceremonijama na kojima se dodjeljuju počasti.