Biosigurnosna pravila
100

Zbog sendviča u torbi putnik u Australiji dobio kaznu, dvostruko veću od aviokarte

N. C.
Putnik koji je putovao s Balija u Australiju morao je platiti 1.874 dolara nakon što su u njegovoj prtljazi pronađena dva neprijavljena jaja, goveđa kobasica, McMuffin i sendvič sa šunkom.

Australsko ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva saopćilo je da pas tragač detektirao niz neprijavljenih rizičnih proizvoda, uključujući proizvode brze hrane, u putnikovom ruksaku.

"Ovo će biti najskuplji obrok koji je ovaj putnik ikada imao. Ova je kazna dvostruko veća od cijene avionske karte za Bali, ali nemam suosjećanja za ljude koji odluče prekršiti stroge australske biosigurnosne mjere", rekao je ministar Murray Watt u izjavi.

Incident se dogodio nekoliko dana nakon što su australske vlasti uvele stroga nova biosigurnosna pravila zbog epidemije bolesti šake, stopala i usta (FMD) u Indoneziji, koja se proširila na Bali, popularno odredište australskih turista.

"U Australiji nema FMD-a i želimo da tako i ostane", rekao je Watt.

Bolest mogu prenijeti žive životinje, u mesu i mliječnim proizvodima, kao i na odjeći, obući ili čak torbama ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama. Stručnjaci procjenjuju da bi izbijanje epidemije u Australiji moglo uzrokovati ekonomski udar do 80 milijardi dolara.