Neobična situacija
91

Zbog problema sa divljim svinjama zabranjeni izleti u okolini Rima

F. H.
Divlje svinje izazivaju probleme stanovnicima Rima (Foto: EPA-EFE)
Divlje svinje izazivaju probleme stanovnicima Rima (Foto: EPA-EFE)
Izleti su zabranjeni, a kante smeća ograđene u velikom dijelu sjevernog Rima. Zdravstvene vlasti pokušavaju da zaustave populaciju divljih svinja nakon što je afrička svinjska kuga pronađena u umrloj životinji.

Hranjenje i prilaženje životinjama je također zabranjeno, a ljudima koji su se kretali u području za koje se smatra da je pogođeno infekcijom rečeno je da dezinfikuje obuću.

Afrička svinjska kuga koja je bezopasna za ljude ali smrtonosna za svinje i divlje sivnje pronađšena je u tijelu mrtve divlje svinje u prirodnom rezervatu Insugherata. Ministar zdravlja Italije, Roberto Speranza je rekao kako će ovoj situaciji posvetiti maksimalnu pažnju.

Oko 23.000 divljih svinja živi u Rimu i u njegovoj blizini. Nije rijetkost da se ove životinje vide u parkovima ili kako se kreću ulicom u potrazi za hranom. Najčešće su primjećene u području sjevernog Rima.

Stanovnici nekoliko četvrti prošle sedmice uveli su noćni "policijski sat" nakon niza napada divljih svinja. Jedna žena zadobila je lakše ozljede nakon što ju je životinja na koju je naišla gurnula na tlo dok je iznosila smeće, prenosi The Guardian.