{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog opklade se popeo na planinu u donjem vešu i zamalo se smrznuo

18.9.2017. u 19:05
75
94
Zbog opklade se popeo na planinu u donjem vešu i zamalo se smrznuo
75
Zbog opklade se popeo na planinu u donjem vešu i zamalo se smrznuo
Foto: BBC
Osobe koje su se penjale na planinu Snowdon u Velsu pozvane su da nose prikladnu odjeću nakon što je muškarac koji se popeo na vrh u donjem vešu dobio hipotermiju.
19-godišnji Nathan French popeo se na najviši vrh u Engleskoj (1.085 metara nadmorske visine) u svom "superman donjem vešu" kako bi prikupio novac u dobrotvorne svrhe, ali nakon silaska su mu morali pružiti hitnu medicinsku pomoć.

French je odlučio prihvatiti ponuđeni izazov i popeti se na vrh kako bi prikupio novac za oboljele od demencije nakon što je njegovoj baki dijagnosticirano ovo stanje.

"U dobroj sam kondiciji i zdrav sam, ali me iznenadilo koliko je bilo hladno", rekao je Nathan."Nekontrolisano sam se tresao i zamotali su me u tanku foliju. Počeo sam se osjećati loše i sluh i vid su mi počeli slabiti i moje emocionalno stanje se pogoršalo, tako da je tata pozvao hitnu", kazao je Nathan.

Kada su ga ljekari pregledali, ustanovili su da ima rane simptome hipotermije.

Phil Benbow iz spasilačke službe rekao je kako je jako pohvalna Nathanova namjera da planinari kako bi prikupio novac u dobrotvorne svrhe, ali da se prethodno ipak trebaju ispuniti osnovni uvjeti što se tiče odijevanja, planiranja puta i provjere vremena.

Također je rekao kako nisu rijetke situacije da naiđu na posjetioce koji se žele popeti na Snowdon, a koji nisu adekvatno opremljeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smjena Marijele Hašimbegović s funkcije direktorice NPS je:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: