Zanimljivosti
36

Transilvanijska atrakcija: Zavirite u unutrašnjost dvorca Grofa Drakule

Klix.ba
(Foto: Caters News Agency)
Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Rumuniji je transilvanijski zamak Bran, sagrađen 1313. godine – kultni historijski, gotički dvorac koji se smatra mjestom u čijim je tamnicama Vlad Cepeš (Grof Drakula) dva mjeseca držan u zatočeništvu.

Ove fascinantne fotografije donose nam uvid u jedan dio prošlosti koja je inspirisala brojne knjige, filmove i serijale. I dan danas svake godine skoro pola miliona ljubitelja vampira iz svih krajeva svijeta posjeti ovaj zamak, koji je bio inspiracija i književniku Bramu Stokeru, za njegov čuveni roman o Grofu Drakuli.

Zamak Bran, čija se vrijednost procjenjuje na 70 miliona dolara, izgrađen je 1313. godine, a sastoji se od 32 sobe, koje se koriste kao muzeji koji slave kult legende Grofa Drakule.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća, ovaj je dvorac bio dom rumunske kraljevske porodice, a sad je u vlasništvu nadvojvode Dominica, te nadvojvotkinja Marije Magdalene i Elisabeth – koji rado otvaraju vrata ovog veličanstvenog zdanja za znatiželjne posjetitelje.

Inače, Vladislav III Zmajević (rum. Vladislaus III Drakulya), knez i vojvoda Vlaški, poznat i kao Vlad Cepeš (rum. Vlad Ţepeş - Vlad Nabijač) ili Vlad Drakula, je bio vlaški vojvoda, koji je vladao Vlaškom u tri navrata: 1448, 1456 — 1462. i 1476. godine.

Poznat je po tome što je tokom svoje vladavine navodno sprovodio surove metode u odbrani od osmanskih osvajanja, naročito nabijanjem na kolac, prije svega osmanlijskih zarobljenika i njihovih pomagača.