Zanimljivosti
2

Zavirite u najveću "staklenu menažeriju" na svijetu

Klix.ba
U berlinskom Muzeju prirodne historije izložena je najveća kolekcija "konzerviranih" životinjskih vrsta u teglama.

U istočnom krilu muzeja nalazi se trospratna struktura sa 276 hiljada staklenih cilindara ispunjenih sa 81.880 litara alkohola, koji se protežu policama dugim 11 kilometara. U cilindrima se nalazi više od milion riba, gmizavaca, sisara, pauka, crva, rakova i insekata.

Ovo je prvi put za veliki broj ovih eksponata, od kojih mnogi datiraju još iz 18. stoljeća, da budu izloženi široj publici.

Izvorno istočno krilo muzeja uništeno je tokom savezničkog bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Muzejsko osoblje je 1995. godine odlučilo da obnovi i modernizira muzej, što je uključivalo i rekonstrukciju istočnog krila, koje je završeno 2010. godine.

Muzej prirodne historije danas ima vjerovatno najmoderniju zgradu za zoološku kolekciju u alkoholu, poznatu i kao "mokra kolekcija".

"Ovo su vrijedna i nezamjenjiva kulturološka dobra koja su skupljana duže od dva stoljeća i još uvijek su nezamjenjiva za biološka istraživanja, a intenzivno se koriste i u inostranstvu", saopćili su iz muzeja.

Zbog štete nastale tokom bombardovanja, mnogi primjerci su u jako lošem stanju, a informacije o njima, koje nedostaju, zahtijevaju mukotrpno istraživanje.

"Za mene je najveći poklon to što se samo šest tegli razbilo tokom selidbe", izjavio je Peter Bartsch, kustos kolekcije, za list Bild.

Muzej također sadrži i veliki broj rekonstruisanih skeleta dinosaura, uključujući i skelet najvećeg dinosaura na svijetu, brahiosaura, visok čak 13 metara.