Zanimljivosti
10

Zašto uglavnom nismo u stanju da se držimo naših novogodišnjih odluka?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U novoj godini ćemo krenuti na dijetu, u teretanu, na trčanje, promijenit ćemo se nabolje, prestat ćemo pušiti, počet ćemo se zdravije hraniti, nećemo više trčati za pogrešnim ljudima...

Za novu godinu obično imamo tendenciju da na listu prioriteta stavimo prilično zahtjevan i dugačak spisak stvari koje namjeravamo promijeniti u našim životima. Ipak, rijetke od njih uopšte budu realizirane, pogotovo na duži period. Zašto je to tako?

Sudeći prema jednom američkom istraživanju provedenom 2014. godine, velika većina ljudi, čak 71 posto, se novogodišnjih odluka drži samo prve dvije sedmice nakon proslave Nove godine, a šest mjeseci kasnije manje od 50 posto njih se i dalje drži svojih odluka.

Slični su rezultati jedne studije objavljene davne 1989. godine. Više od tri četvrtine ispitanih su se svojih odluka držali tokom prve sedmice. Ovaj se procenat nakon dvije godine znatno smanjio - samo 19 posto ispitanika je održalo obećanje.

Zašto zapravo kršimo obećanja koja smo dali samima sebi? I koja nam to strategija može pomoći u tome da ostanemo dosljedni?

Pretpostavlja se kako je odgovor na ova pitanja naprosto slab karakter i nedostatak snage volje i dosljednosti. Bilo kako bilo, ukoliko i pokleknete, znajte da niste jedini u svojoj "od sutra ću" filozofiji.