Znate li šta je koulrofobija
0

Zašto se djeca boje klovnova

Klix.ba
Ako ste se ikada osjećali neugodno pored klovnova, znajte da niste sami. Za to postoji razlog – klovnovi znaju biti zastrašujući.

Naravno, to im nije namjera. Ali za mnogu djecu, koju kasnije taj strah prati i kada odrastu, prizor čovjeka sa velikim crvenim nosom i obojenim lice, nije mala stvar. Naziv za ovaj strah, koulrofobija, je nastao od grčkih riječi i u slobodnom prijevodu znači ''onaj koji hoda na štulama''.

Još uvijek nije poznato zašto djecu plaši nešto što je stvoreno da ih nasmije. Ali taj strah zaista postoji.

Naučnici sa Univerziteta u Sheffieldu su ispitali 250 djece o tome šta misle o klovnovima.

''Djeca nikako ne vole klovnove. Za mnoge su oni zastrašujući'', rekao je dr. Penny Curtis.

Čak su i odrasli ljudi priznali da se ne osjećaju ugodno u blizini klovnova i da ih oni plaše.

Alex Anderson, savjetnik na Fort Collinsu, kaže da popularna kultura ima veliki utjecaj na ljudsku percepciju klovnova. A zadobijeni strah, koji može nastati nakon gledanja nekog filma, se lako može prenijeti sa roditelja na dijete. Ako vas plaše klovnovi, vrlo vjerovatno je da će se i vaše dijete plašiti klovnova, piše Yahoo!.

Collins smatra da čitava ideja klovna, od našminkanog lica pa do šarene odjeće, može natjerati djecu da zauzmu odbrambeni stav.

''To je strah od nepoznatog. Ne znaju ko je iza maske, a djecu se od malih nogu uči da budu oprezni sa strancima'', kazao je Collins.