Postoji objašnjenje
7

Zašto nam najbolje ideje padaju na pamet tokom tuširanja

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Naučnici misle da mogu objasniti zašto nam najbolje ideje redovno dolaze pod tušem, tvrdeći da za to postoji savršeno jasan razlog.

Mnogi od nas često dožive neočekivane trenutke "prosvjetljenja" dok se tuširamo, bilo da je to dobar prijedlog za večeru ili posebno učinkovit argument za neslaganje s nekim.

Tim naučnika predvođen Zacom Irvingom sa Univerziteta u Virginiji i Caitlin Mills sa Univerziteta u Minnesoti odlučio je dublje istražiti ovaj fenomen kako bi pokušao utvrditi zašto se to događa.

Podijelili su svoja otkrića u novoj studiji pod nazivom "Efekt tuširanja: Lutanje uma olakšava kreativnu inkubaciju tokom umjereno angažiranih aktivnosti", objavljenoj u časopisu Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts.

Iako se tuširanje može činiti kao najmanje inspirativno mjesto za "protok" vaših najvećih i najboljih misli, prema istraživačima, ovo je nešto što vam zapravo ide u prilog.

Irving, Mills i njihovi naučnici saradnici temeljili su rezultate na prethodnim istraživanjima objavljenim prije deset godina, koja su, čini se, potvrdila da kada obavljamo nezahtjevan zadatak, naše misli imaju tendenciju "lutati", zauzvrat dopuštajući kreativnosti da teče.

"Postojalo je ovo istraživanje iz 2012., 'Nadahnuto distrakcijom' Benjamina Bairda i kolega, koje je stvarno imalo odjek, i u smislu nauke i medija koje je utvrdilo da lutanje misli koristi kreativnosti i kreativnoj inkubaciji", rekao je Irving.

U novoj studiji sudionici su zamoljeni da osmisle alternativnu upotrebu cigle ili spajalice, a istraživači su ih podijelili u dvije grupe – jedna je gledala "dosadan" video dva muškarca kako slažu veš, a druga je gledala "umjereno zanimljiv" isječak filma.

Tim je otkrio da je tokom gledanja videa postojala pozitivna korelacija između lutanja misli i kreativnih ideja koje su generirane.

"Čini se da ljudi često stvaraju kreativne ideje tokom umjereno angažiranih aktivnosti, poput tuširanja ili hodanja", napisali su autori u studiji.