Zanimljivosti
62

Zaštitnici prirode bijesni: Norveška firma želi vaditi "luksuzni led" iz glečera

Klix.ba
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)
Kontroverzni plan o korištenju norveškog glečera kao izvora tzv. luksuznog leda za piće podigao je uzbunu kod aktivista za zaštitu prirode.

Najglasniji je World Wildlife Fund Norge (WWF) koji smatra da je potez norveške kompanije prevršio svaku mjeru ljudskog bezobrazluka.

"Za mene, ovo je primjer kako je svijet potpuno poludio. Ne mogu zamisliti kako vađenje leda iz glečera uz pomoć helikoptera može biti održivo", rekla je Nina Jensen, generalna sekretarka WWF-a iz Norveške.

Riječ je o ideji firme Svaice koja podrazumijeva vađenje leda iz glečera Svartisen, inače drugog najvećeg glečera u zemlji za kojeg naučnici predviđaju potpuno otapanje u sljedećih 100 godina. Svaice je u februaru dobio grant općine Meloy koja podržava projekat o čijoj će se budućnosti raspravljati ove sedmice.

"Zamislite da sjedite u Dubajiu, Las Vegasu, Monaku ili Singapuru, a piće vam poslužuju uz kocke leda iz norveškog glečera. To će zasigurno promovisati Norvešku na potpuno jedinstven način", rekao je predstavnik Općine Arve Knutsen.

Operacije vađenja leda, tvrde iz kompanije, neće utjecati na okolinu jer je količina leda koja bi se izvadila zanemariva u odnosu na veličinu glečera. Led bi se promovisao kao 100 posto prirodan i hiljadu godina star luksuzni proizvod.