Zanimljivosti
93

Zaplakao slon koji je oslobođen nakon 50 godina zlostavljanja

Klix.ba
Slon Raju, koji je 50 godina trpio glad, batine i zlostavljanje. oslobođen je prošle sedmice.

Slon je bio vezan lancem dan i noć, a često je i fizički zlostavljan. Njegove noge su krvarile zbog oštrih okova, a živio je od onog što su mu davali prolaznici i turisti. Ponekad je bio toliko gladan da je jeo papir i plastiku kako bi napunio prazni želudac.

No, njegovim mukama je prošle sedmice došao kraj, jer su ga u okrilju noći spasili aktivisti britanske organizacije Wildlife SOS za zaštitu životinja u Indiji. Njegovi spasioci su rekli da je plakao kada su ga oslobodili, a eksperti su potvrdili da slonovi mogu plakati baš kao i ljudi.

"Slonovi su inteligentne i emotivne životinje. Dokazano je da pokazuju osjećaje sreće, ali i patnje. Raju je plakao kad je oslobođen, tako da je jasno kakvu je torturu preživio. Dok mu nismo pomogli, on nije znao kakav je osjećaj hodati bez okova. Ovo je zaista jedan tužan slučaj. No, Raju danas zna kako je biti slobodan. On više neće patiti", izjavila je glasnogovornica Wildlife SOS-a.

Vjeruje se da je Raju imao oko 27 različitih vlasnika, a od posljednjeg je zaplijenjen.

Udruženje Wildlife SOS je pokrenulo kampanju čiji je cilj prikupiti novac za pomoć slonu, kako bi on mogao živjeti u rezervatu sa ostalim slonovima.

Vezani članci