Snimao film u BiH
850

Zanimljiva fotografija iz 2006. godine: Richard Gere s fesom u tekiji na Mejtašu u Sarajevu

N. C.
Richard Gere u tekiji na Mejtašu (Foto: Mahalla.ba)
Richard Gere u tekiji na Mejtašu (Foto: Mahalla.ba)
Holivudski glumac Richard Gere tokom boravka u Sarajevu 2006. godine, posjetio je i tekiju na Mejtašu.

Naime, slavni glumac tokom 2006. godine igrao u filmu "The Hunting Party" te je dio snimanja obavljen i u Sarajevu. Tom prilikom Gere je želio upoznati i lokalnu kulturu.

Gere se zanimao za tradiciju Bošnjaka te mu je velika želja bila upoznati se s islamskim misticizmom i dervišima u Bosni. Stoga su ga odveli u tekiju na Mejtašu gdje je i nastala ova fotografija.

Poznati holivudski glumac, po povratku u SAD, gostovao je u "David Letterman Showu" gdje je govorio o filmu koji je snimao u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj. U emisiji je govorio o Sarajevu, njegovoj historiji i o samom filmu.

"Sarajevo je čeudesan i prelijep grad u kome žive nevjerovatni ljudi. To je stari grad u kojem su stoljećima zajedno živjele tri religije. To je grad u koji bi svi trebali otići jednom u životu", kazao je tada glumac.

Film "The Hunting Party" u režiji Richarda Sheparda sniman je u BiH i Hrvatskoj. Radnja filma prati dvojicu novinara koji traže osumnjičenog za ratne zločine. Iako izmišljen, lik uvelike liči na jednog od posljednjih glavnih osumnjičenih na Balkanu, bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.