Kraj kontroverzama
0

Zabranjena izložba ljudskih tijela u Parizu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kontroverzna izložba 'Naše tijelo' koja je prošla svijet i koju je vidjelo na milione ljudi zabranjena je od strane francuskog suda, izvještava Reuters.

Izložba ljudskih tijela koja je proputovala svijet zabranjena je zbog novog zakona u Francuskoj koji zabranjuje korištenje leševa u umjetničke svrhe, no organizatori izložbe tvrde da se radi o naučnoj, a ne umjetničkoj izložbi.

'Our Body' ili 'Naše tijelo' je izložba ljudskih tijela s kojih je odstranjena koža, a mišćići i unutrašnji organi su u potpunosti izloženi pogledu posjetilaca.

Tijela su očuvana takozvanom metodom plastinacije, procesom kojim se sve tjelesne tečnosti mijenjaju polimernim otopinama što omogućuje organima da izgledaju potpuno isto kao i kod živog čovjeka.

Francuske grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su izložbu, a kao argument navele su da bi izložena neidentificirana tijela mogla biti tijela žrtava egzekucije u Kini.

Ove grupe su potakle i sudsku proceduru koja je rezultirala donošenjem zakona prema kojem organizatori moraju u roku od 24 sata zatvoriti izložbu ili će u protivnom morati platiti 20.000 eura za svaki dan izložbe.

'Jako sam pogođen ovom odlukom. Ovo nije nikakva bizarna umjetnost, nego naučna i anatomska izložba ljudskog tijela', izjavio je Pascal Beranardin, glavni organizator.