Emilio, "živa statua"
0

Zabavljač iz Argentine donosi osmijeh na lica Sarajlija

Piše: A. Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Šetnju tmurnim ulicama Sarajlijama odnedavno ljepšim čini Emilio iz Argentine, umjetnik koji se bavi uličnim performansom, poznatijim kao "živa statua".

Mnoštvo odraslih Sarajlija i djece okupilo se danas preko puta Vječne vatre sa aparatima i osmjesima na licima. Bio je to znak da se tu dešava nešto novo, potpuno neobično za glavni grad naše zemlje.

Iako su oni koji su imali sreću da putuju Evropom i svijetom, mogli vidjeti mnogobrojne ulične zabavljače, Emilio je prva "živa statua" koja je došla u Sarajevo.

Kako nam je rekao, rođen je u Argentini, majka mu je Čileanka, a otac Urugvajac, pa za sebe kaže da ima tri nacionalnosti, mada se može reći da je Emilio zaista građanin svijeta. Naime, on nema stalno prebivalište, već stalno putuje po Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Na pitanje zašto je došao u Sarajevo, rekao nam je da ga zanima područje bivše Jugoslavije i da je prošle godine bio u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, ali da nije mogao doći u BiH i Makedoniju jer mu je bila potrebna viza. Ove godine takvih prepreka nema, pa će nakon naše zemlje posjetiti i preostale zemlje bivše države.

Oduševljen je Sarajevom i Sarajlijama za koje kaže da su vrlo otvoreni i prijateljski raspoloženi. Svi mu prilaze, daju novac i slikaju se za uspomenu. Emilio se vrlo rado slika, rukuje i priča sa svima koji žele da saznaju nešto više o njemu.

On se nada da će u Sarajevu ostati što duže, barem do Nove godine. Zna nekoliko riječi na bosanskom jeziku, a uskoro će početi pohađati i kurs našeg jezika kako bi mogao lakše komunicirati sa ljudima.

Kaže da ima problema sa policijom koja mu ne dozvoljava da radi, pa se mora stalno pomjerati na druge lokacije i biti oprezan. Sigurno je da ni policija ni većina stanovnika Sarajeva nije naviknuta na ovakve pojave u našem glavnom gradu, ali se nadamo da će imati razumjevanja za Emilija.

Na kraju kratkog razgovora poželjeli smo mu sreću, uz nadu da ćemo ga što duže gledati na sarajevskim ulicama, a Emilio se vratio na svoje "radno mjesto", nastavljajući sa performansom, od kojeg, kako reče, može pristojno živjeti.