Iranski imam Kazem Sedighi
0

'Za zemljotrese su krive žene koje se nepristojno oblače'

Sarajevo-x.com
Za zemljotrese su krive žene koje se ponašaju promiskuitetno i koje se nepristojno oblače, tvrdi iranski imam Kazem Sedighi, prenosi Daily Telegraph.

"Mnoge žene koje se neprimjerno oblače vode mlade ljude na stranputicu, kvare njihovu čistoću i potiču na preljub, a sve to dovodi do zemljotresa", kazao je Hojatoleslam Kazem Sedighi za iranske medije.

Iran je zemlja u kojoj vladaju najstrožija pravila odijevanja za žene. Međutim, mnogo mladih žena ne poštuje te stroge zakone.

Prema zakonima one moraju biti pokrivene od glave do pete, ali većina njih nosi marame koje otkrivaju kosu, ili kapute ispod kojih se naziru njihove obline.

"Šta možemo učiniti kako bismo izbjegli da budemo zakopani pod ruševinama?", upitao je imam zemlje koja se nalazi na veoma trusnom području.

"Ne postoji drugo rješenje osim da pronađemo utočište u vjeri i živote prilagodimo islamskom moralnom kodu!"

Već dvije decenije seizmolozi upozoravaju na mogućnost da Teheran bude pogođen katastrofalnim zemljotresom.

Neki stručnjaci su također predlagali iranskim vlastima da glavni grad izmjeste na neko manje seizmički aktivno područje.

Inače, Iran, odnosno grad Bam na jugu države 2003. godine pogodio je snažan zemljotres u kojem je poginulo više od 31.000 osoba, a u zemljotresu su uništene i brojne historijske građevine.