Avantura života
0

Za 30 dana proputovao svijet zahvaljujući Twitteru

Sarajevo-x.com
Paul Smith
Paul Smith
Britanac Paul Smith je gotovo besplatno proputovao svijet i to zahvaljujući Twitteru, odnosno svojim sljedbenicima na toj stranici za društveno umrežavanje. Cilj mu je bio da stigne do otoka Campbell, 300 kilometara udaljenog od obale Novog Zelanda, i to tako što će do tamo putovati besplatnim kartama koje mu nude ljubazni korisnici Twittera.

Na ideju da za 30 dana proputuje svijet, Paul Smith, inače po zanimanju slobodni novinar, došao je nakon što se vratio u rodnu Britaniju nakon medenog mjeseca provedenog u New Yorku. Tvrdi kako je bio depresivan i kako ga je Britanija gušila, pa je kazao svojoj supruzi Jane da se želi zaputiti u pravu avanturu, odnosno pokušati za 30 dana proputovati svijet povezujući se ljudima s Twittera.

Supruga nije prigovarala, pustila ga je da ide.

"Sve više sam mislio na taj izazov i morao sam to učiniti", kazao je Smith, otac dvoje djece, za "The Sun".

Dvadeset i osam dana prije nego što će se upustiti u avanturu, Smith je putem Twittera objavio svoj plan, međutim niko se nije javljao niti mu nudio besplatna prevozna sredstva. Čekao je tako danima, sve dok britanski glumac i pisac Stephen Fry nije primijetio Smithov post, te svojim sljedbenicima na Twitteru proslijedio taj avanturistički plan.

Smithu se odmah javila jedna korisnica Twittera nudeći mu kartu za trajekt iz Newcastlea do Amsterdama. I tada je avantura i počela.

"Na put sam krenuo samo sa dvjema torbama, u jednoj je bio moj laptop, u drugoj odjeća", kazao je Smith.

Nakon što je došao u glavni grad Holandije, Smith se vozom prebacio do Pariza, zahvaljujući kartama koje su mu pondila dvojica francuskih korisnika Twittera. U Parizu je imao obezbijeđeno besplatno noćenje u hostelu, a zatim se vozom prebacio u Saarbrucken, odakle je uz pomoć Njemice Andree Juchem otputovao u Frankfurt.

"Andrea je poslovna žena srednjih godina koja se ponudila da me poveze. Vozeći se s njom autoputem prvi put sam osjetio strah. Nisam znao ko je ona. No, stigao sam u Frankfurt i bio sam joj zahvalan što me je prevezla i što mi nije ništa nažao učinila", kazao je Smith kroz smijeh.

Paul sa suprugom Jane
Paul sa suprugom Jane
Iz Frankfurta britanski avanturista je otišao za New York, isto tako besplatno, gdje je uz pomoć prijatelja s Twittera našao i besplatan smještaj u hotelu. Boravak u Americi iskoristio je da posjeti i neke gradove. Tamošnji twitteraši dočekali su ga kao pravog gosta. Omogućili su mu da se besplatno preveze do Washingtona, Chicaga, San Francisca, a u Austinu u Texasu je bio gost emisije "Good Morning America".

Iz Austina Smith je besplatno otputovao za San Francisco, a zatim se prevezao do Los Angelesa.

Naravno, na svom putovanju Smith je upoznavao mnoge zanimljive osobe koje su mu nudile pomoć, a dok je boravio u Los Angelesu nudili su mu i luksuzni smještaj, te su ga pozivali na partyje na koje inače dolaze samo slavne osobe. Tako je na svom životnom putovanju upoznao i Evu Mendes, Liv Tyler i Jessicu Albu.

Dvadeset i trećeg dana avanture Smith je dobio besplatnu avionsku kartu za Auckland, odakle se trajektom prevezao do South Islanda, a zatim ga je jedan prijatelj, kojeg je također upoznao preko Twittera, prevezao do otoka Stewart. Nije ga puno dijelilo od otoka Campbell, njegovog zacrtanog cilja, no naišao je na prepreku. Nije mogao pronaći prevoz.

"Bio sam blizu, ali nisam mogao do otoka. No, u svakom slučaju moj cilj je bio da za 30 dana otputujem što dalje od kuće i u tome sam uspio", kazao je Smith, dodajući kako je na putovanju svog života shvatio kako potpuni stranci mogu biti veoma susretljivi i ljubazni ljudi, uvijek spremni pomoći.

Smith se supruzi i svojoj djeci vratio jednostavno - aviokompanija "Air New Zeland" ponudila mu je besplatan let do Velike Britanije.

O pravoj avanturi koju je doživio, Paul Smith je napisao knjigu nazvanu "Twitchhiker", u kojoj je opisao sve što mu se dešavalo na putovanju, te o tome kako dobro zaista postoji i kako su stranici nekada susretljiviji od vlastite porodice.