{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrijeme je da se promijeni slika o ''lošim, zlim vukovima''

S
16.2.2007. u 22:51
0
0
Vrijeme je da se promijeni slika o ''lošim, zlim vukovima''
0
Vrijeme je da se promijeni slika o ''lošim, zlim vukovima''
''Vukovi u Evropi nisu napali ljude već decenijama'', navedeno je u istraživanju koje je prezentirala grupa za zaštitu životinja, koja Nijemce pokušava uvjeriti da odustanu od metafore o ''velikom zlom vuku'' koja je učinjena besmrtnom u bajkama.
Internacionalni fond za dobrobit životinja (IFAW - International Fund for Animal Welfare) objavio je da su o ovoj temi anketirali stručnjake, koji žive u šest država sa većom populacijom vukova, a to su: Španija, Poljska, Latvija, Estonija, Italija i Hrvatska.

''Naučnici su izjavili da ne znaju ni za jedan slučaj napada vukova na ljude u posljednjim decenijama'', naveo je glasnogovornik IFAW-a Ulrich Schnapauff.

''Nismo pronašli nijedan slučaj da je postojala zabrinutost o mogućem napadu", izjavio je član IFAW-a Robert Kless, dodajući da njegova organizacija pokušava kod Nijemaca savladati strah od vuka, zlog lika mnogih dječjih priča, tako da se populacija ove nekad raširene životinjske vrste u Njemačkoj može ponovo povećati na dovoljan nivo.

Trenutno u Njemačkoj živi samo oko 20 vukova. Životinje su se vratile nakon što su 1904. godine bile u potpunosti istrijebljene u ovoj državi, što je bolji napredak nego što je slučaj kod populacije medvjeda.

JJ1, medvjed koji je imigrirao u Njemačku prošle godine, ustrijeljen je nakon što je provodio mnogo vremena u blizini gradova i farmi.

Kless je izjavio da većina vukova izbjegava ljude, iako neki radoznali primjerci ponekad prilaze onima koji svoj posao obavljaju u šumama, kao što su npr. drvosječe...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: