Vrijedni stanovnici japanskog Kamikatsua žele grad bez otpada

Klix.ba
17.2.2019. u 18:19
91
54
Vrijedni stanovnici japanskog Kamikatsua žele grad bez otpada
91
Gradić Kamikatsu nalazi se u planinama otoka Shikoku, na jugozapadu Japana. Stanovnici Kamikatsua odvajaju smeće u 45 različitih kategorija, a zatim ga šalju u centar za prikupljanje otpada.
Centar za prikupljanje otpada ima različite kante za različite vrste proizvoda, uključujući novine, časopise, kartonske kutije, metalne kape, plastične boce, limenke, aluminijske limenke, fluorescentna svjetla.

Iako ovo može zvučati kao previše komplikovano, grad Kamikatsu je zapravo u misiji, postati grad bez otpada. Do sada su količinu otpada uspjeli smanjiti za čak 80 posto.

Foto: Wonderful engineering Foto: Wonderful engineering


Međutim stvari nisu uvijek bile ovako savršene. Naime nekada su stanovnici Kamikatusa odlagali svoje smeće kao i svaki drugi grad ili su ga bacali u prirodu ili spaljivali. Međutim, 2003. godine odlučili su koncept "bez otpada" .

Svima je bilo teško u početku, ali su ga ljudi počeli prihvatati kao način života. Pravila su nekad teška jer se mora odvajati apsolutno sve, poklopci s boca, plastične flaše za umak i ulje od PET boca.

Foto: Wonderful engineering Foto: Wonderful engineering


Također u ovom kradu nema kamiona za smeća, već stanovnici Kamikatusa moraju donijeti svoje smeće u reciklažni centar. Radnici u centru zatim provjeravaju je li smeće ispravno sortirano.

Nakit, odjeća i drugi predmeti koji više nisu potrebni, također se odlažu u trgovinu za recikliranje i razmjenjuju se s predmetima koje su drugi ostavili bez ikakvih dodatnih troškova. Lokalna tvornica smještena u blizini centra za recikliranje pravi predmete od neželjene robe.

Foto: Wonderful engineering Foto: Wonderful engineering


Stanovnici Kamikatsua počeli su drugačije gledati na svoje smeće. Oni su više svjesni onoga što kupuju, kako ga koriste, i kako ga se riješiti.

Tokom samo 16 godina, grad s više od 1700 stanovnika uspio je spustiti svoj otpad za 80 posto. Samo 20 posto otpada sada odlazi na odlagalište, a grad se nada da će i tu brojku moći eliminirati do 2020. godine.


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: