Trostruki talak
2

Vrhovni sud Indije razmatra ukidanje "instant razvoda"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Indija je jedna od rijetkih zemalja u kojima se muškarac koji je musliman može razvesti od svoje supruge za nekoliko minuta tako što će tri puta izgovoriti riječ "talak" (razvod braka). Ova praksa poznata je kao "trostruki talak", a nakon žalbi muslimanki i grupa za zaštitu ljudskih prava Vrhovni sud Indije razmatra ovu praksu.

Muslimanske organizacije koje podržavaju ovu praksu kažu da je riječ o vjeri i ličnom zakonu te da sudovi nemaju ulogu u preispitivanju ovog zakona. Učesnice kampanje protiv ovog zakona, među kojima je na hiljade žena, ističu da su ih muževi odjednom odbacili.

Proturječne strane dobile su tri dana za raspravu, a sud je izjavio kako će saslušanje završiti do 19. maja. U tom periodu očekuju i presudu.

Muslimani su najveća zajednica u Indiji, a njihovi brakovi i razvodi regulirani su muslimanskim ličnim zakonom koji je navodno utemeljen na Shariji ili islamskom zakonu. Zakon je stupio na snagu 1937. godine i propisuje da se država neće miješati u pitanja lične prirode.

Shayara Bano, 35-godišnja majka dvoje djece, prošle je godine za BBC ispričala svoje iskustvo.

"U oktobru 2015. sam otišla u sjeverni grad Uttarakhand u posjetu roditeljima i dobila sam pismo kojim me moj suprug obavijestio da se razveo od mene", ispričala je Bano za BBC.

Njeni pokušaji da dođe do supruga s kojim je 15 godina bila u braku bili su neuspješni.

"Isključio je telefon, a ja nemam načina doći do njega. Zabrinuta sam zbog bolesne djece, život im je uništen", rekla je.

Ona je u februaru prošle godine podnijela zahtjev Vrhovnom sudu i tražia zabranu "trostrukog talaka" koji, kako kaže, "dopušta muškarcima da tretiraju svoje supruge kao sitnu pokretnu imovinu".

Iako se prakticira već desetljećima, jednostrana praksa "trostrukog talaka" ne spominje se ni u Shariji ni u Kur'anu. Većina islamskih zemalja, poput Pakistana i Bangladeša, zabranila je ovu praksu.

Posljednjih godina mnogi muškarci u Indiji rekli su svojim suprugama da ih napuštaju pismom ili telefonom, pa čak i tekstualnom porukom. Postoje slučajevi u kojima su Skype, WhatsApp ili Facebook korišteni u tu svrhu.