Pogledajte snimak
73

Vozač automobila zabilježio trenutak eksplozije meteora na nebu iznad Teksasa

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Snimak objavljen na Twitteru prikazuje eksploziju meteora na nebu iznad Teksasa koja se desila u nedjelju, a koju je zabilježio vozač putujući u svom automobilu.

Skoro 600 ljudi prijavilo je kako je sjajna vatrena lopta eksplodirala iznad Teksasa u nedelju (24. jula), a neki su čak čuli njen zvučni udar koji ukazuje na to da su komadi meteora možda stigli do Zemlje.

Posmatrači na dijelu teritorije uključujući Louisianu, Mississippi, Oklahomu i Lone Star State vidjeli su sjajni meteor u nedjelju oko 3:26 ujutro po lokalnom vremenu, prema izvještajima Američkog meteorskog društva (AMS).

"Inicijalna kompjuterski generisana putanja pokazuje da je ova vatrena lopta ušla u atmosferu iznad Cisterna u Teksasu, a njen let je završio samo nekoliko milja zapadno od Austina", napisao je EarthSky o događaju.

"Nekoliko svjedoka u blizini putanje leta prijavilo je da su čuli odloženi zvučni udar, što ukazuje na to da su meteoriti iz ove vatrene lopte možda preživjeli vatreni prolazak kroz Zemljinu atmosferu i sada su na zemlji", dodaje se u izvještaju.

Vatrena lopta je uglavnom bila uhvaćena automatskim kamerama koje su postavljene na web stranicu AMS-a.

Informacije o potencijalnoj veličini meteora, njegovom porijeklu, putu i veličini meteorita koje treba tražiti nisu bile dostupne.