Zanimljivosti
0

Vojnik ubijen u Prvom svjetskom ratu bit će sahranjen s vojnim počastima

Klix.ba
Britanski vojnik koji je ubijen u jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata - Bici na Somi, bit će sahranjen s punim vojnim počastima 100 godina nakon što je umro.

Narednik David Harkness Blakey preminuo je prvi dan Bitke na Somi na sjeveru Francuske 1. jula 1916. godine. Ostaci 26-godišnjaka pronađeni su tokom projekta širenja puta u blizini Connaught groblja u Thiepvalu u novembru 2013. godine, 97 godina nakon bitke. Pronađen je s metalnom pločicom na kojoj je pisalo njegovo ime, funkcija, vojni broj, godina i jedinica kojoj je pripadao.

Identifikacije mrtvih vojnika u konfliktima su rijetke jer su tragovi većinom bili na papirima ili vlaknima koja se brzo razlažu. Narednik Blakey je tek peti vojnik u 10 godina koji je identifikovan na osnovu ličnih stvari.

Pronađeni su i njegovi rođaci koji će prisustvovati ukopu. Ceremoniju će voditi Robert Birnie, svećenik Prvog bataljona Kraljevskog irskog puka, a bit će pročitana pjesma koju je napisao Blakeyev otac u znak sjećanja na svog sina kada je poginuo.

Blakey je rođen u Fellingu 9. novembra 1889. godine. Otac mu je bio rudar Henry Blakey, a majka Isabella. David je prvo bio rudar u rudniku Stargate Colliery u blizinu Rytona nakon što je završio školu. Oženio se Sarah Kendall u oktobru 1908. godine i živjeli su u njenom domu u Winlatonu. Imali su troje djece: sina Henryja i dvije kćerke Viivan Winifred i Isabellu.

Narednik Blakey je bio i talentovani ragbista.

Posthumno je nagrađen Vojnom medaljom za "hrabrost na borbenom polju" što je objavljeno u novinama London Gazette 14. decembra 1916. godine. U članku se navodi i kako je on zaista pokazao veliku borbenost i hrabrost, te da se borio do kraja. Teško je ranjen kada je njegov bataljon upao u zamku tokom Bitke na Somi, te je od te povrede preminuo.