Brojne reakcije
2.2k

Vlasnik etno sela iz Viteza: Fontana "Sloga" ima univerzalnu poruku, zavisi ko šta vidi

E. M.
U Etno selu Čardaci u Vitezu jučer su završeni radovi na fontani u obliku države Bosne i Hercegovine koja je već izmamila brojne reakcije bh. javnosti. Njena poruka je univerzalna, dok jedni vide tri konstitutivna naroda, drugi ipak vide tri člana predsjedništva koji uriniraju po državi.

Vlasnik Etno sela Čardaci Mirko Šakić u razgovoru za Klix.ba je kazao da je skulptura urađena po uzoru na skulpturu Davida Černija "Čůrající postavy" i životima svih nas te da nosi naziv "Sloga".

"Godinu dana mi se nameće ideja da završimo fontanu, a koronavirus mi je dala za pravo da ovo završimo. Skulptura nosi naziv 'Sloga' te ima univerzalnu poruku. Hoće li neko tvrditi da su to predsjednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav spram zemlje u kojoj živimo svako neka odluči", kazao je Šakić.

Podsjetio je da svako treba voljeti mjesto odakle je i da nije dovoljno to samo govoriti već i djelima pokazati.

"Ja nisam moralna vertikala, ali nam se dešava degradacija morala, izgubili smo vrijednost i postali sadaka država koja opstaje zahvaljujući svima okolo, a ne shvatamo da je ovdje najljepše i da moramo graditi društvo, vjerovati u sebe i djelovati, a ne tražiti krivca", dodaje naš sagovornik.

Da li je ova fontana parodija ili ozbiljna satira koja oslikava naš život i odnos prema državi ostavlja se na slobodu svim građanima BiH da i sami odgovore na ovo pitanje, a Šakić kaže da se mjesto koje volite i u kojem živite ne možete graditi dušom.

Etno selo Čardaci u kojem niko od radnika nije dobio otkaz u vremenu koronavirusa danas je ponovo otvorio svoja vrata za sve posjetioce.

"Mi smo spremni, posljedice su puno veće, nije to samo dva mjeseca pauze, da je taj trošak ne bih imao problem. Ovo će ostaviti veće posljedice na turizam u cijeloj regiji, posebno u BiH, koja nema turistički infrastrukture i ako se vratimo za godinu ili dvije na zadnje stanje biće dobro", zaključio je Šakić.