Nevjerovatne sudbine
0

Vjenčali se nakon 15 godina provedenih u zatvoru

Sarajevo-x.com
Sonia Jacobs i Peter Pringle vjenčali su se nakon što su oboje proveli po 15 godina u zatvoru zbog optužbi za ubistvo policajaca i to u dvije različite države.

Par se vjenčao u New Yorku, a oboje su u zatvoru proveli po 15 godina, jedno u SAD, a drugo u Irskoj.

I Sonia i Peter su bili osuđeni na smrtnu kaznu, a oslobođeni su nakon što su u ponovoljenom sudskom procesu uspjeli dokazati da su bili nepravedno optuženi.

Njihova nevjerovatna priča izašla je u javnost nakon što su njihovom vjenčanju prisustvovale glumice Brooke Shields, Amy Irving i Marlo Thomas.

"Oboje smo prošli kroz pravu noćnu moru, a sada je vrijeme da živimo našu bajku", kazala je 64-godišnja mladenka prije ceremonije vjenčanja.

Sonia i Peter su se upoznali u Galwayju u Irskoj na konferenciji Amnesty Internationala, gdje je Sonia govorila o smrtnoj kazni.

Sonia je uhapšena 1974. godine na Floridi nakon pucnjave u kojoj su ubijena dva policajca. Ona se u tom trenutku nalazila u automobilu sa suprugom, a jedan očevidac je tvrdio da je na policajce pucano upravo iz tog vozila.

Njen suprug je pogubljen 1990. godine, a tek nakon što je čovjek koji ih je optužio priznao da je on ispalio smrtonosne hice na policajce, Sonia je oslobođena 1992. godine.

S druge strane Peter je 1980. bio optužen za ubistvo dva policajca prilikom oružane pljačke u jednom gradiću u Irskoj. Kasnijom istragom se utvrdilo da su za pljačku krivi pripadnici radikalnog pokreta IRA.

Petera je pomilovao irski predsjednik nakon što su isplivali novi dokazi 15 godina poslije.

Nakon što su razmijenili svoje nevjerovatne životne priče, Peter i Sonia su uvidjeli da su prošli isti pakao, zavoljeli su se i odlučili ostatak života provesti zajedno, a tri glumice na njihovom vjenčanju utjelovit će Soniu u brodvejskoj predstavi temeljenoj na njenoj borbi za slobodu.