Hrvatska
0

Vinkovci: pronađen 101 rimski grob

FENA
Arheolozi su na nekoliko lokacija u Vinkovcima u posljednjim arheološkim istraživanjima do sada pronašli sto i jedan rimski grob, potvrdio je arheolog Hrvoje Vulić iz Gradskog muzeja Vinkovci.

Vinkovački arheolozi od maja obavljaju arheološka istraživanja na gradilištima budućeg trgovačkog centra, stambenih zgrada i poslovne zgrade, u gradskoj četvrti Lapovci, u Lenijama i u Ulici Vladimira Kovačića.

"Riječ je o području zapadne, jugo-zapadne i sjeverne nekropole Coloniae Aureliae Cibalae, rimskoga grada koji se prostirao na tlu današnjih Vinkovaca, a grobove možemo smjestiti u razdoblje između I. i V. stoljeća poslije Krista", kazao je Vulić. Dodao je da se među pronađenim grobovima posebno izdvaja grob s gradilišta u Lapovci, u koji je pokopan najvjerojatnije cibalitanski obrtnik.

"Pokojnik je imao bronzanu lukovičastu fibulu (kopču), a ispod glave smotan kožni pojas, dok se uz tijelo nalazio nož, dijetlo i još jedan neidentificiran predmet", naveo je Vulić rekavši kako se u jednoj od šaka ruke pokojnika, koje su bile položene na prsima, nalazila dva srebrna novčića tzv. miliarensea iz kovanice rimske Siscije.

Pronađeni novčići vrlo su rijetki i vrijedni, a kovani su od vladavine Konstantina Velikog. Na naličju novčića je slika nećaka Konstanina Velikog, Konstancija koji je vladao od 337. do 361. godine poslije Krista.

Prema Vulićevim riječima, arheolozi posebno s nestrpljenjem čekaju nalaze arheobotaničke analize sjemenja i drugih biljnih ostataka pronađenih u grobovima čiji bi podaci, prvi put, kada je riječ o rimskim Cibalaema, trebali arheolozima dati odgovor na pitanje čime su se hranili i što su sijali stanovnici Cibalaea.