Zanimljivosti
3

Viceve o plavušama izmislili oni koji se boje seksi žena

Sarajevo-x.com
Godinama se muškarci uveseljavaju pričama o glupim plavušama, ali iza toga definitivno ne stoji dokaz da su one zaista manje pametne od, recimo, brineta ili crvenokosih. Osnovni razlog zašto su baš one na meti leži u samim muškarcima, nesigurnim i preplašenim seksipilnim ženama.

Upravo ovako ukratko glasi naučno objašnjenje porijekla viceva o "glupoj plavuši", pišu britanski mediji.

Naime, pričanjem ovakvih priča muškarci se osjećaju superiornijim, posebno u slučajevima kad se u prisustvu lijepe plavokose žene osjete ugroženima.

Ova praksa iz američke i britanske kulture preselila se u sve svjetske kulture, a najčešći predmeti viceva bile su lijepe i zgodne plavuše iz Hollywooda, poput Marilyn Monroe, Jean Harlow i Jayne Mansfield.

"Taj stereotip i dalje je živ i gazi u treći milenijum, ne samo u filmovima, već i u reklamama i u udarnom terminu na televiziji", kaže doktor Limon Shifman sa Univerziteta Jerusalem. "Seksipilna glupa plavuša stereotip je kojim obiluje i Internet. Takve šale šire se planetom i dopiru čak i do mjesta gdje nikad nisu bile, poput Brazila, Kine, Japana i arapskog svijeta."

Popularnost viceva o plavušama u dijelovima svijeta gdje prirodnih plavuša nikad nije bilo veoma je intrigantna pojava. Neki se s tim dobro nose, poput pjevačice Dolly Parton, čiji je prvi hit nosio naziv "Glupa plavuša".