Djelo Tove Jansson
36

Veza Mumijevih i antifašizma: Prvi Mumi se pojavljuje u časopisu koji ismijava Hitlera

I. S.
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
"Mumijevi" su i danas popularni širom svijeta. Jeste li znali da se prvi Mumi pojavljuje u magazin koji ismijava Adolfa Hitlera?

Tove Jansson je u oktobru 1944. nacrtala naslovnicu za "Garm", finski satirični magazin. Ona je od početka Drugog svjetskog rata ismijavala Hitlera i Staljina.

Na spomenutoj naslovnici se u donjem desnom dijelu pojavila mala blijeda figura s velikim nosom, koja se smatra prvom verzijom Mumija.

Foto: openculture.com
Foto: openculture.com

Jansson je prvu knjigu o Mumijima pod nazivom "Mumijevi i velika poplava" objavila godinu dana kasnije. Prvi crtani film o Mumijevima je prikazan 1959. godine na njemačkoj televiziji. Uslijedile su japanske, ruske i poljske verzije crtanih filmova o ovoj zanimljivoj porodici.

"Mumijevi" su se 1996. godine počeli prikazivati u Bosni i Hercegovini. Ova crtana serija bila je UNESCO-vog projekta Program banka. Njegov cilj bio je osigurati legalne programe za televizijske stanice u poslijeratnoj BiH.

Glasove su posudili Senad Bašić (Tata Mumi), Nada Đurevska (Mama Mumi), Admir Glamočak (Mumi), Vanesa Glođo (Mumka), Minka Muftić (Mala Mu)... Za režiju je bio zadužen Aleksandar Jevđević, a naslovnu numeru snimio je Omar Mehmedbašić, tj. Omar Mjesečar.