{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Verona: Maska s Isusovim licem povučena iz prodaje

F
8.2.2007. u 13:23
0
0
Verona: Maska s Isusovim licem povučena iz prodaje
0
Verona: Maska s Isusovim licem povučena iz prodaje
Verona
Vijest da je u Veroni prodavana maska s Isusovim licem okrunjenim trnovom krunom izazvala je brojne kritičke reakcije, javlja KTA. Veronski biskup Flavio Roberto Carraro oštro je osudio taj čin, a maska je povučena iz prodaje.
Novinarsko je pak istraživanje, objavljeno u jednom talijanskome dnevniku, pokazalo kako se u Italiji i inozemstvu se već više godina prodaju slične maske. Znak nesnošljivoga cinizma, kako je više puta rekao Papa, koji podupire "sustavno kulturno izrugivanje" svetim i koji je, kako se čini, sve više u modi.

Osvrnuvši se na odnos kršćana prema takovom trgovačkom ponašanju monsinjor Velasio De Paolis, tajnik Vrhovnoga suda Apostolske signature, kazao je kako kršćani ne trebaju dopustiti da ih se uvuče u površnu raspravu, ili, još gore, u raspravu o takozvanoj snošljivosti, jer se obično poziva na snošljivost kad su u pitanju uvrede nanesene kršćanima.

Trebate imati strpljenja s onima koji ne vjeruju, snošljivosti za brojne stvari. Današnje je društvo takvo. Ali mi katolici, premda ne zahtijevamo ništa, imamo dužnost i pravo zahtijevati poštovanje, dužno prema svakoj religiji, posebice prema svojoj vjeri. Snošljivost ne znači sloboda vrijeđanja, sloboda izrugivanja religije, poglavito Onoga koji je u temelju svega, Isusa Krista, Sina Božjega, istaknuo je monsinjor De Paolis.

Govoreći o kršćanskoj blagosti, kazao je kako su ljubav i blagost uvijek potrebne. Ali blagost i ljubav imaju brojna očitovanja. Čak je i Isus u Evanđelju očitovao držanja koja su se u prvi mah mogla pričiniti nasilnima: kada je iz Hrama istjerao trgovce, odnos prema osobama koje su se smatrale nedirljivima, ili kad su po srijedi bila djeca. Ljubav pred izvjesnim uvredljivim, skandaloznim i bogohulnim situacijama također pokazuje lice odlučnosti i zgražanja, primijetio je monsinjor.

Na primjedbu novinara kako nije isto ponašanje prema svim religijama, kazao je kako lice blagoga Boga čini to da ga se psuje, dok lice jednoga namrštenog ili gnjevnog boga zadaje strah. Dakle, ljudski govoreći, u čovjeku poglavito ograničenom, milosrđe lakše postane predmetom izrugivanja nego poštovanja.

To je sastavnica slabosti božanskih sredstava, milosti, lica Božjega, utjelovljenja, s time moramo računati. Ograničen čovjek nažalost iskorištava slabića, dosta je predočiti Muku Gospodina našega i to što su trpećem Isusu činili ljudi, a boji se onoga tko se čvrsto i osvetnički brani. Mi ne možemo u srcu nositi osvetu, još manje mržnju, ali čvrstoća ljubavi je ipak potrebna, zaključio je monsinjor De Paolis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: