Zanimljivosti
385

Velšanka poslala poklon u ratnu BiH, nakon 22 godine stigla joj zahvalnica od bosanske porodice

Klix.ba
Lowri Owain Glyn prije 22
Tokom rata u BiH u evropskim zemljama organizovana je akcija Operacija Božićna kutija za djecu u okviru koje su donirani razni pokloni bh. djeci spakovani u kutije za cipele ukrašene papirom. Ove poklone pakovala su djeca i slala našoj djeci. Nakon 22 godine jedna Bosanka pronašla je svoju dobru vilu putem Facebooka i zahvalila joj se. Emotivnu priču objavio je britanski BBC.

Poruku je poslala Anesa Avdić Džinalić koja je udata za Mirzeta Džinalića, dječaka koji je dobio kutiju s poklonima u Crnoj Gori nakon što je izbjegao iz BiH. Mirzet i njegova sestra Safida koja je tada imala 12 godina, bili su toliko zahvalni na neočekivanom poklonu da su sačuvali fotografiju svoje vile Lowri Owain Glyn, a na poleđini su napisali njeno ime.

Ponijeli su je u porodičnom albumu kada se preselila u Švedsku.

"Kada smo stupile u kontakt bilo je veoma emotivno. Bilo mi je nevjerovatno da su sačuvali fotografiju i da su me pronašli na Facebooku iako su znali samo moje djevojačko prezime. Razgovarala sam s njima i podsjetili su me šta sam im spakovala - puzle Mickey Mouse, četkicu za zube, svoju fotografiju i još neke stvari. Safida je bila zahvalna jer nisu imali mnogo stvari tada i cijenila je to što je dobila. Činjenica da su me tražili dokazuje to", rekla je Glyn iz Velsa.

Ona je sada udata žena i ima dvoje djece. Planira da svojim učenicima prenese svoje iskustvo sa kutijom za cipele kako bi možda i oni obradovali nekoga za Božić.

"Naša škola i dalje učestvuje u Operaciji Božić za dijete i reći ću učenicima da nikada ne znaju koga će obradovati ovim i pomoći", dodala je.

Mirzet, njegova sestra i supruga preselili su u Švedsku, a Glyn se nada da će ih imati priliku upoznati.

Ovo je bio prvi slučaj uspostavljanja kontakta između darovatelja i primaoca ove Operacije putem društvenih mreža.