Igra senet
8

Velika tajna starog Egipta: Popularna društvena igra služila je za komunikaciju s mrtvima

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Od kada je svijeta, ljudi pokušavaju saznati postoji li život nakon smrti. Sve napredne civilizacije koristile su različite metode kako bi došle do istine, a u Egiptu je društvena igra bila sredstvo komunikacije živih s preminulima.

Igra po imenu senet nastala je prije 5000 godina. Bila je omiljena među pripadnicima svih klasa egipatskog društva i igrala se oko 2500 godina od njenog nastanka. Egiptolog Walter Crist pronašao je ploču seneta i vjeruje da je imala i duhovnu dimenziju.

Stručnjaci koji proučavaju drevni Egipat tvrde da su senet igrala dva igrača. Svaki od njih ima na raspolaganju pet pješaka, raspoređenih na 30 polja. Ploča je podijeljena u tri reda, a svaki ima 10 polja. Igrači koriste kockicu, kako bi znali koliko polja može prijeći jedan od pješaka. Cilj je igre da sve figure dođu do posljednjeg polja u desnom gornjem uglu ploče. Pobjednik je onaj koji prvi stigne do kraja.

Međutim, u starim spisima pronađene su tvrdnje koje govore da je kretanje pješaka zapravo put duše kroz carstvo mrtvih. Ploča koja je izložena u Egipatskom muzeju u Kairu prikazuje proces. Na jednom polju ploče seneta nalazi se hijeroglif koji simbolizira vodu. Egipćani vjeruju da je riječ o jezeru ili rijeci kojom duša putuje do zagrobnog života, piše Fox News.

"Vjerojavno se radi o prvom slučaju simboličkog prikaza putovanja duše kroz podzemni svijet", kaže arheolog Univerziteta u Maastrichtu Walter Crist.

Jelmer Eerkens je arheolog sa Univerziteta u Kaliforniji. Tvrdi da je izgled ploče seneta prošao kroz evoluciju tokom stoljeća u kojima je igra bila popularna.

"Radi se o otkriću drugačijem od svih prethodnih", objašnjava Eerkens.

Naučnici tvrde da simbol na ploči govori i da je igra služila za uspostavljanje veze s dušom preminulog, prije nego što je postala dio dokolice starih Egipćana.