Uvođenje restrikcija
19

Velika Britanija želi zabraniti upotrebu plastičnih slamki i štapića za čišćenje ušiju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Plastične slamke, plastične kašičice i štapići za čišćenje ušiju su stvari koje bi mogle biti zabranjene u Velikoj Britaniji u roku od godinu u okviru vladinih planova za smanjenje zagađenja, prenosi Guardian.

Procjenjuje se da se svake godine u Engleskoj iskoristi blizu 4,7 milijardi plastičnih slamki, 316 milijardi plastičnih kašičica i 1,8 milijardi štapića za čišćenje ušiju. Blizu deset posto štapića za čišćenje ušiju najčešće biva bačeno u WC šolju i u konačnici završava u rijekama, morima i okeanima, što košta lokalne vlasti milione dolara kako bi ih očistili.

Vlada nastoji zabraniti distribuciju i prodaju ovih predmeta kako bi pokušala prisiliti preduzeća da ponude lako dostupne neplastične alternative.

Zabrana bi stupila na snagu u nekom trenutku između oktobra 2019. i oktobra 2020. godine s obzirom na stavove prikupljene tokom konsultacija. Imajući u vidu da je upotreba plastičnih slamčica neophodna iz medicinskih razloga, izuzeci će biti uključeni u zakone.

EU je ranije ove godine najavila da će uvesti slične mjere, što je podstaklo Veliku Britaniju da prati primjer Brisela.

"Naše dragocjene vodene površine i divlje životinje trebaju hitnu zaštitu od razarajućih plastičnih predmeta. Ovom prilikom želim pohvaliti trgovine, barove i restorane koji su se već opredijelili za uklanjanje plastičnih jednokratnih predmeta, ali svakako je na nama da učinimo više", rekao je britanski političar Michael Gove.

"Sve veća upotreba plastičnih jednokratnih stvari doprinosi globalnoj ekološkoj krizi koja se mora riješiti", izjavio je Sam Chetan-Welsh iz britanskog Greenpeacea.

Procjenjuje se da u svjetskim okeanima ima više od 150 miliona tona plastike, s tim da će broj do 2025. godine biti još veći. Milion golubova i najmanje stotinu hiljada morskih sisara godišnje umire od posljedica taloženja plastičnog otpada.